Voorpagina

‘Wakers’ vertelt verhaal van de Nachtburgemeesters

Afgelopen weekend première in Zwolle

Zwolle – Terwijl hij samen met Martijn van Hese in een busje door Overijssel reed om Earthhour te promoten constateerde de nachtburgemeester van Zwolle dat hij toch wel heel vaak de vraag kreeg: “Zeg Jeroen (van Doornik) wat doet zo’n nachtburgemeester eigenlijk?” En in datzelfde busje ontstond ook gelijk het idee om daar een document over te maken. Nu is Martijn -onder andere- videomaker, dus dat het iets met bewegend beeld moest worden was al snel duidelijk. Net als het feit dat hij het niet zelf ging filmen. Afgelopen weekend ging – twee jaar na de bustour – de bioscoopdocumentaire Wakers in première, met Martijn en Jeroen in de hoofdrollen. 

verslag: Martin van der Hooft

Van een idee tijdens een bustour door Overijssel tot aan een documentaire op bioscoopdoek, dat kun je wel in één zin zeggen maar het ook daadwerkelijk uitvoeren is een heel ander verhaal. Al was het maar omdat het maken van een documentaire gewoon heel veel geld en vakkennis kost. Voor het eerst ging de Partij Voor Cultuur – waarvan Martijn en Jeroen de boegbeelden zijn – op zoek naar subsidies en crowdfunding. Een pad dat ze tot nu toe bewust nog niet bewandeld hadden bij hun activiteiten voor de PVC. Gelukkig bleek zowel de zoektocht naar subsidie als de crowdfunding zoveel op te leveren dat ze ook echt aan de slag konden.

Regisseur Eric Blom (2 plaatsen naast Nachtburgemeester Jeroen van Doornik) was van groot belang voor het tot stand komen van Wakers en was natuurlijk ook aanwezig bij de officiële première in Zwolle ©RTV Focus

Eric Blom

Maar hoe maak je zoiets, was de volgende vraag die beantwoord moest worden. In de speurtocht naar het antwoord daarop kwamen ze uit bij Eric Blom en zijn crew. Blom, een Nederlandse TV-regisseur, componist en documentairemaker bleek precies te begrijpen wat de mannen van de PVC voor ogen hadden. Niet zo gek als je kijkt naar vorig werk van de in Amsterdam geboren filmer. Zo werkte hij onder andere voor Serious Request maar ook maakte hij een documentaire over de Deeldeliers én werkte hij samen met cabaretier Wim Helsen. Zijn inbreng was dan ook van wezenlijk belang voor de uiteindelijke kwaliteit van deze op bioscoopformaat gedraaide documentaire.

Zonder de inbreng van Eric was ‘Wakers’ nooit geworden wat het nu is. Eric heeft de documentaire richting gegeven. We hebben nachten lang gefilmd en kwamen op plekken die we vooraf zelf niet konden bedenken. Hij heeft nieuwe inzichten opgeleverd als het gaat om het nachtburgemeesterschap. Martijn van Hese over regisseur Eric Blom

Wat doet zo’n nachtburgemeester eigenlijk?

De documentaire laat zien wat er gebeurt als de dagburgemeester van een stad klaar is met zijn werk. En dat is dan ook het eerste shot van de film: Henk Jan Meijer bergt zijn ambtsketting op en concludeert dat zijn werk er voor die dag weer op zit, tijd om de stad over te laten aan zijn nachtcollega Jeroen van Doornik. In de rest van de film volgen we Jeroen tijdens de Zwolse nacht. Maar ook volgen we Martijn in zijn trektocht langs andere nachtburgemeesters. Via Nijmegen, Enschede en Deventer komen we daarbij natuurlijk ook in Zwolle en Groningen terecht maar niet in de Randstad. Martijn: “De NPO maakte al eens een documentaire over nachtburgemeesters in de Randstad, wij wilden laten zien dat het nachtleven ook hier in het oosten en noorden volop aanwezig is, inclusief de nodige rafelrandjes.” Behalve de beelden uit de genoemde steden zijn ook opnames verwerkt die werden geschoten tijdens het Nachtburgemeesterscongres dat afgelopen najaar in Zwolle werd gehouden.”

Het resultaat is een mooie inkijk in het werk van diverse nachtburgemeesters die zeker de moeite waard is om te gaan bekijken. Daarvoor moet je wel naar een bioscoop. want daar komt de documentaire toch echt het best tot zijn recht. Op Wakersfilm.nl vind je alle informatie over de film inclusief een speellijst.

Radio Focus

’s Middags was Martijn van Hese al te gast in het Radio Focus-programma Studio Stadkamer. Hoewel hij erg druk was met de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i , nam hij de tijd voor een interview over de totstandkoming van Wakers.

Natuurlijk hielden Jeroen en Martijn – net als regisseur Eric Blom – voor de vertoning van de film een korte toespraak.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button