Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

VVD: voortdurende overlast Vechtdallijn Zwolle-Emmen”

Zwolle / Assen – Op 8 januari heeft de VVD-fractie van de Provinciale staten in Drenthe vragen  gesteld over de voortdurende overlast op de Vechtdallijn Zwolle-Emmen.  In november vorig jaar kaartten de PVV, Forum voor Democratie en de SP uit Overijssel het probleem al aan bij Gedeputeerde Staten in Overijssel.

Er is sprake van voortdurende overlast op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle. Het aantal incidenten is in de afgelopen periode dusdanig gestegen, dat Arriva extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen, zoals bodycams en het lopen in koppels.

Helaas hebben deze maatregelen niet kunnen voorkomen dat het aantal incidenten op de lijnen bizar hoog is. Elke steward wordt wel 1 keer per dag uitgescholden of beledigd, zo vertelden zij aan de Drentse VVD fractie, tijdens een online werkbezoek. Daarnaast worden ze soms bespuugd en bedreigd. Ook fysiek geweld komt vaker voor dan elders op Arriva lijnen. Bij de incidenten gaat het onder meer om het niet dragen van een mondkapje en het niet kunnen tonen van een geldig treinkaartje of een legitimatiebewijs.

‘Veiligelanders’

“Volgens bestuurder Wim Eilert van de vakbond VVMC voor rijdend treinpersoneel gaat het bij de overlastgevers voornamelijk om ‘veiligelanders’, asielzoekers uit veilig verklaarde landen. Een aantal van hen komt uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel, reist met de speciale asielbus naar Emmen en stapt in de trein., zo stelt de Drentse VVD-fractie.

Aangifte duurt lang

“Wat schrijnend is, is dat de aangifte tegen een overlastgevend persoon vaak veel langer duurt dan dat de betreffende persoon is aangehouden. Deze vervolgt al snel zijn reis terwijl de steward net weer het politiebureau uitloopt. De papieren rompslomp is enorm en frustreert de stewards, zo bleek tijdens het werkbezoek. Door het experiment om stewards in koppels te laten lopen, bevinden zich op sommige treinen helemaal geen stewards meer.

Bij overlast staat de machinist er dan alleen voor. En de reizigers in de trein ook. Om de veiligheid van eenieder te garanderen en op alle treinen stewards in te zetten die in koppels lopen, kost 2,5 miljoen euro per jaar, zo laat Arriva weten. De situatie wordt steeds nijpender. Er moet nu wat gebeuren, agressie en geweld door dit soort raddraaiers moet worden gestopt.”, aldus de VVD fractie uit Drenthe.

In Overijssel liet Gedeputeerde Staten weten eerst de evaluatie van het bodycamproject af te wachten. Het voorstel van de Overijsselse partijen om het treinpersoneel een wapenstok te geven ving bot het Overijsselse college. De Stewards hebben geen geweldsbevoegdheid en daarnaast is het uitrusten van het personeel aan vervoerder Arriva, zo was het antwoord op de politieke vragen van de partijen in Overijssel.

De Drentse VVD fractie vindt het genoeg geweest en zet nu druk op de ketel bij het Drentse college die als provincie opdrachtgever is van Arriva. Dit voor de tweede keer. “Al eerder stelde de VVD schriftelijke vragen, maar de situatie vraagt nu om actie. ”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button