Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vraag naar woningen in Zwolle 19 procent hoger dan beschikbare woningaanbod

Zwolle – Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland is het voor de bewoners van Amstelveen het lastigst om een woning te vinden in de eigen woonplaats. Zwolle staat op de dertiende plek in deze woondruk-index die deze week is geïntroduceerd door de Atlas voor Gemeenten.

In Zwolle kennen we een woondruk van 119. Dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 19 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod. In onze regio is het in Apeldoorn, Groningen en Amersfoort nog lastiger dan in Zwolle om een woning te krijgen. Zij staan alle drie in de top tien. De gemiddelde landelijke woondruk is 105.

De woningbouwopgave pas op zijn vroegst in 2030 gerealiseerd

De woningbouwopgave van het ministerie van BZK is om het woningtekort naar 2 procent terug te dringen. Het streven is om het bouwtempo op te schroeven van ruim 70 duizend naar ruim 100 duizend woningen per jaar. Maar zelfs in dat versnelde bouwtempo is de woningbouwopgave niet voor 2030 gerealiseerd (zie figuur 3). Als de bouwimpuls boven op het huidige bouwtempo slechts voor de helft wordt waargemaakt, duurt het zelfs tot 2035 voordat de woondruk op een acceptabel niveau komt.

 

Zonder investering in leefbaarheid dreigt leegstand voor toekomstige nieuwbouw

Veel gemeenten kennen een bouwoverschot: het huidige aantal woningen plus de geplande woningbouw ligt dan hoger dan de huidige vraag naar woningen (zie figuur 4). Dat is positief, want ook “harde” bouwplannen gaan soms niet door. “Bouwen, bouwen, bouwen” brengt echter ook risico’s met zich mee. Almere, Lelystad en Helmond willen meer dan tien procent van de huidige gemeentelijke woningvoorraad erbij bouwen. Als we de “zachte” bouwplannen meerekenen dan wil Lelystad zelfs meer dan verdubbelen. Zonder grote investeringen in de leefbaarheid en bereikbaarheid van dergelijke gemeenten wordt er mogelijk voor toekomstige leegstand gebouwd.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button