Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Voormalige koelwaterhal IJsselcentrale gaat ‘off the grid’

Zwolle – Ontspanning, natuur, energie en horeca;  het zijn allemaal componenten die terug komen in de nieuwe bestemming voor de koelwaterhal van de voormalige IJsselcentrale. Kunstenaar Ronald A Westerhuis uit Zwolle, bekend van het MH17 monument, heeft grootse plannen met het gebouw op het terrein bij Harculo.

Je zou verwachten van de kunstenaar dat het alleen maar een atelierruimte gaat worden voor zijn roestvrijstaal-kunst, maar niets is minder waar! “In de geest van het voormalige gebruik denken we aan een ontmoetingsfunctie”, vertelt Westerhuis. “Niet alleen voor kunstenaars of mensen uit de wijk, maar voor mensen uit de hele stad.” Die ontmoetingsruimte moet een middelpunt worden van de wijk met horeca, recreatievoorzieningen en ook kunst.

Zelfvoorzienend in energie, water, warmte en voedsel

Het gebouw moet daarnaast duurzaam en zelfvoorzienend zijn. “Zelfvoorzienend in energie, water, warmte en voedsel.”, aldus Westerhuis. Om dat te realiseren wordt in samenwerking met energiemaatschappij ENGIE, de eigenaar,  het gebouw klaargemaakt om ‘off the grid’ te gaan.

Off-the-grid of off-grid is een kenmerk van gebouwen en een levensstijl die op een onafhankelijke manier is ontworpen zonder afhankelijk te zijn van een of meer openbare voorzieningen

Wat dat betekent legt Westerhuis uit: “Er komt bijvoorbeeld voedsel binnen, maar er gaat geen voedsel meer uit.” Het is dan ook de bedoeling dat de horecagelegenheid die er in komt, gebruik maakt van zelfteelt, streekproducten en producten van het seizoen. Maar uiteindelijk mag er geen restafval meer naar buiten. Het no-waste principe.

Situatieschets over verschillende functionaliteiten in het gebouw.

 

Geen signaal mobiele telefoon

Naast een circulaire voedselstroom moet het gebouw ook eigen energie opleveren. En dat gaat dan niet alleen over duurzame energieopwekking. “Positieve energie.”, volgens Westerhuis, “de oude energie wordt omgezet in nieuwe energie.” Die positieve energie krijg je bijvoorbeeld doordat je in het gebouw straks geen ontvangst meer hebt met je mobiele telefoon.”Helemaal off the grid”, noemt de kunstenaar het.

IN EEN TIJD DAT WE ONS LATEN LEIDEN DOOR DE SOCIAL MEDIA, THE LIKES EN DE PUBLIEKE OPINIE IS HET TIJD VOOR VERWONDERING, VERSTILLING EN ZELFREFLECTIE. UW MOBIELE NETWERK ZAL NIET WERKEN BINNEN DE GRENZEN VAN ONZE PLEK. WE GAAN OFF THE PHONE. Ronald A Westerhuis

 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Off-the-grid samen met Engie en de bewoners van de nieuwe wijk tot een oplossing komen hoe je beter om kunt gaan met de energietransitie. “Niet alleen voor de wijk, maar voor heel Nederland en zelfs internationaal. ” stelt Westerhuis. Hij wil er dan ook een aantal van zijn internationale partners in betrekken. “Het moet een soort internationale denktank worden.”



Gerelateerde artikelen

Back to top button