Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing PEC Zwolle – PSV

Zwolle – Het was een flinke domper, de zaterdag voor het begin van het interlandweekend. PEC Zwolle zag rond het middaguur de uitwedstrijd met RKC Waalwijk vanwege een corona-uitbraak bij de Brabantse club in rook op gaan. Met het vrije interlandweekend in zicht betekende dat dus twintig dagen zonder competitievoetbal.

Oefenduel

Tussendoor werd er gelukkig nog wel een oefenwedstrijd afgewerkt. FC Utrecht kwam op donderdag 8 oktober naar Zwolle. Beide ploegen troffen elkaar in de voorbereiding op het nieuwe seizoen ook al in het MAC3PARK stadion. Destijds betrof het de eerste wedstrijd op het nieuwe gras. FC Utrecht won met 0-2 en leek ook dit oefentreffen aan het langste eind te trekken. Bij rust stond er namelijk een 1-3 tussenstand op het scorebord. In de tweede helft knokten de Blauwvingers zich echter terug. Door goals van Marc-Olivier Doué en Mike van Duinen werd het nog 3-3. De mooiste goal van de middag was de eerste Zwolse treffer van Sai van Wermeskerken, die een afgeslagen hoekschop vanuit de tweede lijn in de bovenhoek schoot.

Transfermarkt

PSV kwam volop in de media op de slotdag van de transfermarkt. De Eindhovenaren verrasten vriend en vijand met de handtekening van Mario Götze. De transfer van de 28-jarige Duitser die in 2014 wereldkampioen werd met zijn land, maakte veel los in Nederland. Götze is bovendien de vijfde Eredivisie-speler ooit die scoorde in een WK-finale. De laatste speler die dat deed stond ook onder contract in Eindhoven, namelijk de Braziliaanse Ronaldo. Het toch al Duits getinte PSV nam op dezelfde dag ook nog eens Adrian Fein op huurbasis over van Bayern München. Daardoor staan er nu maar liefst zes Duitsers onder contract bij de tegenstander van PEC Zwolle, dat met Roger Schmidt ook al een oefenmeester uit de Bundesrepublik in dienst heeft. Overigens werd op de slotdag ook Marco van Ginkel van Chelsea op huurbasis teruggehaald naar de Lichtstad.

Historie

Het is alweer zes jaar geleden dat PEC Zwolle voor het laatst een zege boekte op PSV. In het jaar dat ook de KNVB Beker werd gewonnen eindigde het treffen in Zwolle in 3-1. Van de huidige Zwolleselectie scoorde Jesper Drost de 1-1, waarna Joost Broerse en Ben Rienstra op schitterende wijze de tweede en derde goal maakten. PSV bewaart zeker de afgelopen jaren goede herinneringen aan Zwolle. Ze won het al twee keer in blessuretijd én pakte het op de slotdag in 2016 de landstitel na puntverlies van Ajax in Doetinchem.

Arbitrage

PEC Zwolle – PSV staat zondag onder leiding van scheidsrechter Makkelie. Assistent-scheidsrechters zijn Diks en Steegstra, terwijl Dröge als vierde man fungeert. De VAR vanuit de Zeister bossen is Van den Kerkhof, die wordt bijgestaan door Janssen.

Volg PEC Zwolle – PSV

Het duel van zondagmiddag wordt vanwege de corona-maatregelen spijtig genoeg afgewerkt in een leeg MAC3PARK stadion. De wedstrijd is uiteraard wel rechtstreeks te zien via FOX Sports en te volgen via alle socials van de club zoals InstagramFacebook en Twitter. De aftrap is om 16.45 uur.

Matchfacts PEC Zwolle – PSV

Onderstaand een aantal leuke feitjes en wetenswaardigheden over dit duel.

Onderlinge balans

In totaal speelde PEC Zwolle twintig thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen PSV. Hiervan werden er twee gewonnen en eindigden er drie in een gelijkspel. De laatste overwinning werd geboekt in het seizoen 2014/2015. Door onder andere prachtige goals van Joost Broerse en Ben Rienstra werd PSV met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Leemans

Voor Clint Leemans zullen de wedstrijden tegen PSV speciaal blijven. De geboren Brabander kwam in 2004 terecht in de jeugdopleiding van PSV en tekende hier in 2013 ook zijn eerste profcontract. In de drie daaropvolgende seizoenen kwam Leemans 87 wedstrijden in actie voor Jong PSV, een debuut in het eerste bleef echter uit.

Paal

Waar Leemans nooit de stap naar het eerste van PSV wist te maken, lukte Kenneth Paal dat wel. In het seizoen 2017/2018 kwam Paal zes wedstijden, waarvan vijf in de competitie en één in de beker, in actie. Uiteindelijk kroonde PSV zich dat seizoen tot kampioen van Nederland.

Ryan Thomas

In de zomer van 2018 maakte Ryan Thomas een transfer van PEC Zwolle naar de Eindhovense ploeg. Tijdens de eerste weken in dienst van PSV raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn kruisband. Mocht Thomas zondag in actie komen, dan zullen het zijn eerste speelminuten zijn in het MAC3PARK stadion na zijn vertrek uit Zwolle.

Götze en Pherai

Op de laatste dag van de afgelopen transferwindow wist PSV nog drie keer toe te slaan. Middenvelders Adrian Fein en Marco van Ginkel werden gehuurd van Bayern München en het Engelse Chelsea. Daarnaast kwam Mario Götze, de speler die in de WK-finale van 2014 nog het winnende doelpunt tegen Argentinië maakte, over van Borussia Dortmund. Voor Pherai zal Götze geen onbekend gezicht zijn. Tijdens de afgelopen voorbereiding maakten zowel Pherai als Götze meermaals hun opwachting in het eerste van Dortmund.

PEC’ers bij PSV

In de voorbije jaren hebben verschillende spelers zowel het shirt van PEC Zwolle als die van PSV gedragen. Onder deze spelers vallen natuurlijk de eerdergenoemde Kenneth Paal en Ryan Thomas. Verder kwamen ook onder meer Trent Sainsbury, Jelle ten Rouwelaar, Tim Janssen, Jaap Stam en Dirk Marcellis voor beide clubs in actie.

Bron: PEC Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button