Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing halve finale PEC Zwolle Vrouwen

Zwolle – Voor de derde keer in de clubgeschiedenis staat PEC Zwolle Vrouwen vanavond in de halve finale van de KNVB Beker. Vanaf half acht moet het zien af te rekenen met ADO Den Haag Vrouwen, om een finaleticket te bemachtigen.

Dit seizoen presteert het piepjonge elftal van trainer/coach Wim van der Wal naar behoren. Waar vorig seizoen voor de eerste keer de kampioenspoule van de Eredivisie Vrouwen werd bereikt, is dat ook dit jaar weer gelukt. En dat is ontzettend knap. Deze zomer nam de ploeg namelijk afscheid van een aantal ervaren speelsters. Zo vertrok international en aanvoerster Esmee de Graaf naar West Ham United, ging Nurija van Schoonhoven haar geluk beproeven bij PSV Vrouwen, vertrok Abby Holmes weer naar Engeland, om te spelen voor Durham FC en vertrok avonturier Stephanie Bukovec naar IJsland.

Uiteraard werden er nieuwe speelsters aangetrokken (keepster Nienke Olthof en aanvalster Bonita Theunissen hadden van de nieuwkomers de meeste ervaring), maar wat vooral opviel was de jeugd die doorstroomde. Het toch al jonge team werd met Moïsa van Koot, die zich deze week met Oranje O19 plaatste voor het EK, Celien Tiemens en Leonie Vliek verder verjongd. Toen Siobhan McDonough in de winterstop ook vertrok (de Amerikaanse keerde terug naar haar geboorteland) had PEC Zwolle met Yvette van Daelen, Babiche Roof en Olthof nog maar drie speelsters in de selectie met het stempel ‘ervaren’.

Met dat jonge team werd begin dit jaar toch nog de kampioenspoule op de slotdag van de reguliere competitie bereikt, middels een 1-0 overwinning op de tegenstander van vanavond. Hierdoor grepen VV Alkmaar Vrouwen en sc Heerenveen Vrouwen naast een plaatsje bij de beste vijf teams van Nederland. Dat was overigens ook de enige overwinning dit seizoen op de Haagse ploeg, die afgelopen zomer een professionaliseringsslag maakte en als grote verrassing de kampioenspoule bereikte. Vorig seizoen viste ADO namelijk nog achter het net. Met de betrouwbare keepster (Barbara Lorsheyd) heeft ADO Den Haag Vrouwen dit seizoen al veel punten gepakt.

Ook de aanvallende krachten van de gasten mogen niet onderschat worden. De 27-jarige spits Pia Rijsdijk heeft er dit seizoen in 21 duels al zestien in liggen. Dat is één doelpunt meer dan de twee jaar jongere Zwolle-captain Babiche Roof, die ook 21 wedstrijden achter haar naam heeft staan. Ook Victoria Pelova en Maartje Looijen wisten met respectievelijk negen en vijf goals een groot deel van de Haagse treffers voor hun rekening te nemen. In de reguliere competitiewedstrijd, die met 3-2 verloren ging, scoorden zowel Rijsdijk, Pelova als Looijen. In de kampioenspoule werd dit seizoen met 4-1 verloren in Den Haag. Ditmaal was Rijsdijk drie keer trefzeker en Pelova eenmaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button