Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing FC Twente – PEC

Zwolle – De drukke maand oktober eindigt voor PEC Zwolle zaterdagavond in De Grolsch Veste. Daar is FC Twente om 18.45 uur de tegenstander. Het is tevens de eerste Overijsselse competitiewedstrijd dit seizoen.

Wie FC Twente – PEC Zwolle zegt denkt zeer waarschijnlijk terug aan de bekerontmoeting in 2015, toen de Zwollenaren na strafschoppen voor het tweede jaar op rij de bekerfinale haalden. Een ware clash in een uitverkocht huis die met een schitterende ‘Panenka’ van Tomas Necid werd beslist. Veel groter kan het contrast zaterdag in Enschede niet zijn, waar om 18.45 uur in een leeg stadion het beginsignaal van Serdar Gözübüyük zal klinken. De Tukkers worden sinds dit seizoen gecoacht door Ron Jans. De meest succesvolle oefenmeester uit de Zwolse clubgeschiedenis zal zo voor het eerst sinds zijn vertrek uit Zwolle (2017) als trainer van een andere club tegenover zijn oud-werkgever staan. Heel veel bekenden op het veld zal Jans overigens niet zien. Van het elftal dat in 2014 de KNVB Beker omhoog mocht houden is alleen Jesper Drost van de partij. Aanvoerder Bram van Polen viel in het afgelopen duel met Willem II (0-0) uit met een blessure waarvan hij nog niet is hersteld, terwijl Mustafa Saymak tegen een schorsing van één duel aanliep. Wel werkte Jans ook samen met Thomas Lam, maar laatstgenoemde maakte als speler de bekerfinale van 2014 niet mee.

Met Lam is direct ook de eerste speler genoemd die beide clubs diende. En die lijst is nog veel langer. Alleen de afgelopen jaren al maakten meerdere spelers de overstap (al dan niet direct) naar Twente, of kwamen juist weer terug. Want Lam is bezig aan zijn tweede periode in Zwolle en ook Youness Mokhtar en Darryl Lachman speelden evenveel periodes in het Zwolse met een tussentijds verblijf in Enschede. Ook twee smaakmakers uit de bekerfinale van 2014, Kamohelo Mokotjo en Mateusz Klich, droegen het rode FC Twente-tenue, evenals Calvin Verdonk, Danny Holla en Dico Koppers. Op dit moment spelen er nog twee spelers bij FC Twente die voorheen één of meerdere periodes in Zwolle onder contract stonden. Dat zijn Wout Brama en Queensy Menig. Brama scoorde overigens in de eerder genoemde halve finale van de KNVB Beker in het shirt van Zwolle tegen Twente, iets wat Mokhtar vlak voor tijd namens de Tukkers deed tegen zijn voormalige – en later dus ook nog eens toekomstige – werkgever. Daarnaast hebben Eliano Reijnders, Destan Bajselmani en Dean Huiberts als jeugdspelers een verleden in het Twentse.

FC Twente, dit seizoen geroemd om zijn voorhoede, vindt zichzelf terug op een zesde plaats met elf punten. Na een pittige competitiestart staat PEC Zwolle met zes punten op stek negen. Twente liep pas vorig weekend tegen de eerste nederlaag aan. Ondanks een razendsnel doelpunt van Danilo, die de afgelopen twee competitiewedstrijden binnen anderhalve minuut al het net vond, verloor Jans met zijn team de uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 2-1. Twente won dit seizoen van Fortuna Sittard, FC Groningen en Willem II, terwijl het remiseerde tegen Feyenoord en FC Emmen.

PEC Zwolle wist in eredivisieverband nog nooit te winnen in Enschede. Uit achttien eerdere pogingen speelde Zwolle wel zes keer gelijk. Zo ook in 2012 toen een laat doelpunt van Joey van den Berg niet genoeg bleek voor de overwinning. Luc Castaignos scoorde namelijk in de slotminuut de 2-2. Die eindstand stond ook een jaar later op de borden, vlak na de bekerwinst. Toen zorgde Furdjel Narsingh voor de gelijkmaker en ook Django Warmerdam maakte al eens vlak voor tijd de 2-2 voor PEC Zwolle in het seizoen 2016/2017. Dat was ook gelijk de laatste keer dat Zwolle niet met lege handen uit Enschede vertrok. Zaterdagavond kan trainer/coach John Stegeman in ieder geval wel weer beschikken over Thomas Lam. De Fins international kreeg in speelronde 2 een directe rode kaart gevolgd door drie wedstrijden schorsing. In die periode raakte de mandekker geblesseerd toen hij met Finland op pad was voor de Nations League, maar daarvan is Lam nu hersteld.

Arbitrage

FC Twente – PEC Zwolle staat zaterdag vanaf 18.45 uur onder leiding van Serdar Gözübüyük. De arbiter floot eerder dit seizoen de eerste uitwedstrijd, op bezoek bij AZ. Assistent-scheidsrechters zijn Joost van Zuilen en Johan Balder. Official is Laurens Gerrets. In Zeist fungeert Dennis Higler als VAR, bijgestaan door AVAR Erik Koopman.

Gerelateerde artikelen

Back to top button