Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Voorbereidingen nieuw Klaverblad Zwolle Noord / Vechtdalverbinding gestart

Zwolle – BAM Infra is gestart met de aanpak van de Vechtdal Verbinding. In opdracht van de provincie Overijssel gaat de aannemer verbeteringen aanbrengen aan het wegtraject Zwolle, Ommen, Hardenberg. Voor Zwolle betekent dit, dat het knooppunt A28-N340 wordt aangepakt. Afgelopen week werden aanwonenden geïnformeerd op informatiebijeenkomsten van de provincie.

De voorbereidende werkzaamheden van het omvangrijke project zijn inmiddels gestart. Kabels en leidingen worden verlegd en aan de Hessenweg is inmiddels een groot ‘aannemerskantoor’ gebouwd. Halverwege 2020 starten de uitvoerende wegwerkzaamheden.

A28 / N340

Het eerste traject dat in de uitvoering aangepakt wordt is de verbinding tussen de A28 en de N340, de weg naar Ommen en Hardenberg. Hiervoor wordt een weg dwars door de weilanden aangelegd achter het Beeldenpark Anningahof langs. Deze aansluiting verliep eerst via de Hessenweg. Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel heeft het project in zijn portefeuille: “De Hessenweg wordt afgewaardeerd. Het wordt een parallelweg. De N340 komt waar nu al het spoorviaduct in het landschap ligt.”

Doorstroming van het verkeer

Dat het verkeer vanaf de snelweg straks via het nieuwe klaverblad rechtstreeks een aansluiting heeft op de N340 heeft ook voor het verkeer in Zwolle zo zijn voordelen. “De fietsers en ander verkeer richting de Hessenpoort, komend vanaf de Kranenburgweg bijvoorbeeld, kan nu rechtstreeks doorrijden. Dat zelfde geldt voor het autoverkeer vanaf de afrit  A28. Ook dat verkeer hoeft niet meer te wachten voor kruisend verkeer. Dat betekent dus een snelle doorstroom.”

Het totale project van de Vechtdalverbinding moet in 2023 gereed zijn.


Dit gaat er rondom Zwolle gebeuren!

Knooppunt A28-N340

Het huidige knooppunt A28/N340/Kranenburgweg/Nieuwleusenerdijk wordt gereconstrueerd. Door deze reconstructie verbetert de veiligheid en de doorstroming. Ook de bereikbaarheid van bedrijventerrein Hessenpoort wordt beter.

Hessenweg

De huidige Hessenweg tussen Kranenburgweg en het kruispunt Ankummerdijk/Cubbinghesteeg wordt heringericht. De noordelijke parallelweg wordt verwijderd en de zuidelijke parallelweg wordt een fietspad. De hoofdrijbaan wordt versmald en ingericht als erftoegangsweg.

Spoorviaduct N340 en fietstunnel Hessenweg

Het nieuwe tracé van de N340 zal de spoorlijn Zwolle-Meppel kruisen middels een viaduct over het spoor heen. Dit viaduct wordt in 2017/2018 door ProRail, namens de provincie Overijssel, gebouwd.
De huidige spoorwegovergang zal plaats maken voor een fietstunnel onder de spoorlijn door.

De gemeente Zwolle legt aan de westkant van het spoor een fietspad aan tussen de Hessenweg en bedrijventerrein Hessenpoort.

 

 

Te druk in de spits Dagelijks rijden er veel (vracht)auto’s vanuit het oosten van Overijssel via o.a. de Vechtdal Verbinding (N340/N48 en N377) naar Zwolle, Ommen, Hardenberg en omgekeerd. Deze wegen zijn vooral in spits erg druk, waardoor de doorstroming vermindert en het verkeer vastloopt. Daarnaast is de Vechtdal Verbinding niet duurzaam veilig ingericht. Om het verkeer ook op de langere termijn veilig en vlotter te kunnen laten doorrijden, heeft de provincie besloten de Vechtdal Verbinding aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button