Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Voor hoge nood kun je terecht bij het Stadhuis

Zwolle – Zwolle staat in de Top 5 van meest gastvrije gemeentes als het gaat om openbare toiletten. In 2018 is Zwolle op de ranglijst van de Toiletalliantie zelfs met 231 % gestegen in toiletlocaties ten opzichte van het jaar daarvoor. En dat is goed nieuws want 1 op de 4 buik- en blaaspatiënten blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te vinden.

Maar de gemeente gaat verder. Sinds deze week kunnen bezoekers aan de binnenstad ook voor een toiletbezoek terecht op het Stadhuis aan het Grote Kerkplein. Om dit duidelijk te maken plakte wethouder William Dogger een “Hier mag je plassen’ sticker bij de ingang.

Geheel in lijn met de belofte van de wethouder op Wereld Toiletdag in november van dit jaar:  “We onderschrijven het belang van voldoende openbare en toegankelijke toiletten. Dat had al onze aandacht, maar de oproep van Loes Burgmeijer namens de Maag Lever Darm Stichting heeft ons wakker geschud. We beginnen met het vervangen van sloten, zodat onze eigen openbare toiletten 24 uur per dag met een eurosleutel te openen zijn. Ook gaan we werken aan een betere vindbaarheid van de toiletten in de stad. Als we nieuwe gemeentelijke voorzieningen bouwen gaan we daarin standaard openbare toiletten opnemen. ”

Inmiddels beschikt Zwolle over zo’n 71 openbare toiletten die zijn aangemeld bij de Hoge Nood app.

Hoge Nood app

Over de Toiletalliantie

In 2016 startte de MLDS samen met diverse patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Op het platform kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving. Op donderdag 22 november a.s. wordt een Toiletalliantie opgericht die door diverse maatschappelijke partners wordt gedragen en dit platform ondersteunt. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.

© RTV Focus – Wietse Kiers

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button