Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Vondst Luttekestraat blijkt toch niet fundering te zijn van St. Michaëlskerk

Zwolle – Bij archeologisch onderzoek in de Luttekestraat zijn de fundamenten aangetroffen die onderdeel waren van de toren van de St. Michaëlskerk. De toren is ingestort in 1682 als gevolg van een blikseminslag in 1669. In eerste instantie leek het te gaan om het fundament van de toren. Uit nader onderzoek bleek dat niet zo te zijn. De brokstukken zijn wel van de toren zelf. De stukken zijn ooit naar beneden gevallen en in de grond terechtgekomen.

”We hadden het idee dat het de fundering van de toren was. Wat het fundament lijkt is heel mooi bekleed met turfsteen. En dat moet in het zicht zijn geweest. Dus het betekent dat het nooit fundering kan zijn geweest, maar iets wat bovengronds gestaan heeft.”, aldus stadsarcheoloog Michael Klomp. Er moet nog verder onderzocht worden hoe de brokstukken naar beneden zijn gekomen.

De stenen vertellen verhalen

De toren is gebouwd in 1406 blijkt uit historische bronnen. Interessant is dat volgens de historicus Van Hattum in 1406 een bestaande toren is afgebroken en een fundering voor een nieuwe is gemaakt. In de nieuwe toren is volgens Van Hattum bouwmateriaal gebruikt dat bij de slechting van het kasteel Voorst in 1362 was achtergebleven. Een andere belangrijke vondst is een ouder fundament dat mogelijk onderdeel kan zijn geweest van een oudere toren. Misschien is dit de toren die in 1406 volgens Van Hattum moet zijn gesloopt. Van deze oudere fase is zeer weinig bekend. Door archeologisch onderzoek wordt ook over deze bouwfase meer informatie verkregen.

Hoe nu verder?

Binnen gaat het bronnenonderzoek verder. ”Met de gegevens die we hebben vastgelegd kunnen we modellen maken van de brokstukken. Hoe hebben ze op elkaar gestaan? En kunnen we een reconstructie maken”, aldus Klomp. Van iedere muur worden tevens monsters meegenomen. Klomp weet zeker dat er nieuwe inzichten komen over de ondergang van de toren van de St. Michaelskerk. ”Het is een gebeurtenis die ingrijpend moet zijn geweest. Stel je eens voor dat de Peperbus zou instorten”, besluit de stadsarcheoloog.

Gerelateerde artikelen

Back to top button