Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

VIDEO – Zwolse theatermaker vraagt aandacht voor ouderenmishandeling

Bewustwording en hulp essentieel

Zwolle – Ouderenmishandeling is een veelvoorkomend, maar vaak onderbelicht probleem in onze samenleving. Theatermaker Elise Doll van Faktor zet zich in om hier verandering in te brengen met een kunstinstallatie die zaterdag in de Diezerstraat in Zwolle stond. Precies op de dag van de Ouderenmishandeling.

“Je ziet de geraniums van buiten, maar achter de geraniums schuilt wat anders,” vertelt Doll over haar installatie. De installatie bestaat uit drie verschillende kamers, elk belichten ze een andere vorm van ouderenmishandeling. Bezoekers worden uitgenodigd om plaats te nemen en te ervaren wat zich afspeelt.

Elke kamer laat een andere vorm van mishandeling zien: financieel misbruik, onmacht van een overbelaste mantelzorger, en de complexe situaties waarbij volwassen kinderen met psychische problematiek thuis wonen. Doll benadrukt dat mishandeling niet altijd opzettelijk is. “Het sluipt er vaak in door omstandigheden” Ouderenmishandeling kan door de kwetsbaarheid ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van ouderen.”

© RTV Focus Zwolle

Iris Kruller van Veilig Thuis IJsselland legt uit wat er gebeurt als er een melding binnenkomt. “We onderzoeken de melding en gaan op huisbezoek. We spreken betrokkenen en kijken wat er nodig is om herhaling te voorkomen.” Kruller benadrukt dat hulpverlening vaak gaat om ondersteuning en preventie, zoals hulp vanuit het sociaal wijkteam of thuiszorgorganisaties.

Wethouder Dorrit de Jong zet binnen Zwolle ook in op het voorkomen en ook het signaleren van deze vorm. “Ouderenmishandeling komt meer voor dan we denken. Bewustwording is cruciaal en daarom zijn initiatieven zoals deze kunstinstallatie en de fototentoonstelling op het Stationsplein zo belangrijk. Professionals en buurtbewoners moeten signalen herkennen en melden.”

Het herkennen van mishandeling kan moeilijk zijn, maar training en bewustwording helpen hierbij. De Jong: “We geven trainingen aan mensen in het sociaal wijkteam en moedigen iedereen aan om vragen te stellen en signalen door te geven aan Veilig Thuis. Het kan zijn dat iemand onrustig is of ineens fysiek iets heeft, zoals in een van de filmpjes. Ik denk dat gewoon de vraag stellen, ‘wat is er gebeurd?’, soms wel een opening biedt voor een gesprek. En dat zou ik iedereen willen vragen om te doen.”

Maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies of om een melding te doen. Dit kan ook anoniem. De organisatie is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling in regio IJsselland. Ze zijn 7 dagen in de week, dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer 0800 – 2000.

© rtvfocuszwolle
Veilig Thuis IJsselland website

Gerelateerde artikelen

Back to top button