Nieuws uit ZwolleSportTV KortVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO] Vanuit Zwolle zijn wandelaars op pad naar Nijmeegse Vierdaagse

Zwolle – De Nijmeegse Vierdaagse bestaat dit jaar 100 jaar. Het hele land viert daarom tijdens deze editie mee. Met estafettewandelingen vanuit alle provinciehoofdsteden. In Zwolle startte zaterdag een groep van Zwolle 69 deelnemers voor de eerste tocht in de estafettewandeling naar Nijmegen. Bij de start ontvingen zij de provincievlag, met het verzoek deze naar Nijmegen te brengen, zodat de vlag fier kan wapperen op het podium tijdens de 100ste Vierdaagse van Nijmegen.

 

Met de twaalf “Stertochten”, vanuit alle hoeken van Nederland naar Nijmegen, wordt benadrukt dat de 100ste Vierdaagse een nationaal feest is waarbij heel Nederland betrokken is. De Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Voor de jubileumeditie werd het aantal deelnemers eenmalig verhoogd tot 50.000 wandelaars. Zij komen uit meer dan 70 landen. Uit elke Nederlandse provincie doen honderden wandelaars mee. Gelderland levert als ‘thuisprovincie’ de meeste deelnemers: 11.969. Daarna komen Noord-Brabant (7.899) en Zuid-Holland (6.065). De kleinere provincies Flevoland en Zeeland leveren toch nog respectievelijk 628 en 633 wandelaars.

Feestelijke Parade

De langste route vanuit een provinciehoofdstad naar Nijmegen is die vanuit Middelburg met 286 kilometer, op de voet gevolgd door Friesland (274), Groningen (270) en Drenthe (270). Provincies die dichter bij Nijmegen liggen, hebben extra lussen in de route ingebouwd, waardoor de aankomst voor alle groepen op zondag 17 juli gelijk zal zijn. Op die dag lopen de Stertocht-wandelaars met hun provincievlag mee in een feestelijke Parade door de Nijmeegse binnenstad, die als openingsactiviteit van de 100ste Vierdaagse geldt. In de Parade doen ook (inter)nationale militaire en politiedetachementen mee, evenals vele muziekkorpsen.

LAW

Tijdens de etappes van hun provinciehoofdstad naar Nijmegen zijn de Stertocht-wandelaars herkenbaar aan een T-shirt met hun provincievlag erop. De routes die zij volgen bestaan grotendeels uit de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden, die door heel Nederland gemarkeerd zijn aangelegd. Deze routes zijn te vinden op www.wandelnet.nl. Met de Stertochten, die worden georganiseerd in nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Stichting DE 4DAAGSE, wordt benadrukt dat wandelen in heel Nederland mooi en gezond is, en niet alleen in ‘wandelhoofdstad’ Nijmegen.

De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button