Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Video – Oud PEC-speler Yuri Banhoffer was even terug in Zwolle

Zwolle – Yuri Banhoffer, de Uruguayse spits die van 1975 tot 1979 uitkwam voor PEC Zwolle, was voor een periode van 3 weken terug in zijn geliefde Zwolle. Yuri, die hele warme herinneringen heeft aan zijn Zwolle, is via een inzamelingsactie van een grote groep supporters uitgenodigd. Oud-spelers Freek Schutten, Rikus Teters en Folly van Dam hebben gezorgd voor de vlucht vanuit Chili, de huisvesting en een prachtig programma voor de oud-speler en zijn gezin.

Zo was de oud PEC-speler eregast en liep hij een ere-rondje tijdens de wedstrijd PEC Zwolle – FC Twente. Zaterdagochtend opende hij de DAKA Intersport winkel aan het stadionplein.

In 1975 kwam Yuri samen met zijn vrouw en twee kinderen naar Nederland. In zijn beginperiode in Zwolle had hij het erg moeilijk omdat hij geen woord Nederlands sprak. Oud-speler Rikus Teters zag dit en nam de introverte en bescheiden Yuri op in zijn kennissenkring. Yuri speelde 4 jaar voor PEC. Zo werd Yuri met de club in 1977 kampioen van de Eerste divisie. In 1979 kwam het trieste bericht van bet overlijden van Yuri’s schoonvader. De aangeslagen Yuri, die al op jonge leeftijd zijn beide ouders had verloren, wou terug naar Zuid Amerika om voor zijn schoonmoeder te zorgen. Rikus en zijn vrienden verkochten, zonder dat hij dat wist, zijn auto en andere spullen om geld te regelen. Bij vertrek naar Santiago gaf de groep hem een enveloppe met de opbrengst. Dat zou goed van pas komen in Chili, waar de schoonfamilie woonde.

Yuri woont nog altijd in een dorpje in Chili. De inmiddels 69-jarige oud-voetballer heeft daar een bescheiden bestaan en fysiek gaat het steeds minder. De herinneringen aan zijn PEC-periode zijn nog altijd erg levendig. Het was dan ook zijn droom om nog één keer naar Zwolle terug te keren.

Yuri, zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen keren zondag terug naar Chili.

Gerelateerde artikelen

Back to top button