Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Terrein IJsselcentrale verkocht: er komen 500 woningen

Zwolle – Het terrein van de voormalige IJsselcentrale in Zwolle, waar ooit de centrale Harculo stond, heeft een nieuwe eigenaar. Ontwikkelaar Reales heeft het gebied gekocht van ENGIE, die de centrale in 2017 heeft gesloopt.

500 woningen

Reales wil op het terrein een duurzame woonwijk bouwen met ongeveer 500 woningen, variërend van exclusief tot betaalbaar, en van grondgebonden woningen tot appartementen. De woonwijk zal bestaan uit verschillende buurtjes met een sterke sociale cohesie.  Ook zal er veel aandacht zijn voor de natuurlijke omgeving van de IJssel en de uiterwaarden. In totaal gaat het om ongeveer 500 woningen. De nieuwe wijk gaat ‘Nieuw Harculo’ heten.

Koelwaterhal

Een aantal historische gebouwen op het terrein blijft behouden en krijgt een nieuwe bestemming. Zo zal kunstenaar Ronald Westerhuis zijn atelier vestigen in de koelwaterhal en zal BOEi zich inzetten voor het hergebruik van het dienstengebouw, het magazijn en de hijshal.

ENGIE

ENGIE, die zich vooral richt op duurzame energie, zal het komende jaar nog betrokken blijven bij de overdracht van het terrein en de contacten met alle belanghebbenden.

Harry Talen, Directeur Energiecentrales ENGIE Nederland “De IJsselcentrale heeft jarenlang voor leveringszekerheid van energie gezorgd. De centrale is uitgegroeid tot een icoon voor Zwolle en we zijn dankbaar voor de rol die de centrale heeft gespeeld in dit stukje geschiedenis. Inmiddels zijn we in een nieuw hoofdstuk aangekomen: we werken aan een toekomst waar ENGIE met nul C02 uitstoot haar klanten wil bedienen. Na de sluiting en sloop van de centrale hebben we daarom in nauwe betrokkenheid van de Zwollenaren gekeken naar een nieuwe invulling voor het terrein. Het is een unieke plek aan de IJssel, op de grens van de stad en de uiterwaarden. In 2019 is door de gemeenteraad van Zwolle de gebiedsvisie IJsselcentrale en omgeving vastgesteld, met de keuze voor een nieuwe woonwijk waarbij er veel potentie is om de natuurkwaliteit te versterken. In Reales zien wij een partij die veel aandacht heeft voor het groene karakter en kwaliteit van het gebied. Het is dan ook dat wij met veel vertrouwen een positieve toekomst voor Nieuw Harculo tegemoet zien.”

Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button