Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Herdenking Keti Koti in Zwolle trekt bijna 170 bezoekers

Zwolle – Bijna 170 mensen kwamen zondagavond samen in Zwolle om Keti Koti te herdenken, de dag waarop de slavernij werd afgeschaft. Keti Koti, wat letterlijk “gebroken ketenen” betekent, staat voor de dag 1 juli 1863 toen het Koninkrijk der Nederlanden meer dan 45.000 slaven in Suriname en op de Nederlandse Antillen vrijliet. De herdenking is een eerbetoon aan de tot slaaf gemaakte voorvaderen van de surinaamse en Antiliaanse gemeenschap. Ook vraagt het om bewustwording van discriminatie en de effecten daarvan. Comité Keti Koti Zwolle zet zich dagelijks in om hier aandacht voor te vragen

Dialoog en bewustwording

Shirley Kambel van Comité Keti Koti Zwolle: “Naast het onderwijs, waar we al begonnen zijn met lessen aan kinderen, willen we dialooglessen en dialoogtafels organiseren, bijvoorbeeld in de zorgsector, omdat daar veel racisme en discriminatie plaatsvindt.” zei Kambel.

Oproepen tot verandering

Een spoken word-artiest riep op tot het beëindigen van racisme en discriminatie. “Luidkeels schreeuwen dat er een einde aan moet komen, aan het systeem. Voor de gevolgen van de nazaten en het bloed van de tot slaafgemaakte,” klonk het krachtig. De artiest benadrukte de voortdurende schending van mensenrechten en het belang van een waardig leven voor iedereen. Iets wat gold in de tijd van de slavernij maar ook in het hier en nu.

 Niemand is vrij totdat iedereen vrij is Spoken Word artist

Samen in gesprek

Marije Versteeg, bestuurslid van Keti Koti Zwolle, deelde haar ervaringen uit Zuid-Afrika, waar apartheid pas 30 jaar geleden werd afgeschaft. “We vinden het soms moeilijk om gevoelige gesprekken met elkaar te voeren. Onze grootste opgave is om met elkaar samen te zitten en echt naar elkaar te luisteren. Als we dat kunnen, verbinden we elkaar in menselijkheid en kunnen we racisme en discriminatie tegengaan,” aldus Versteeg.

Ik denk dat er in Zuid-Afrika, net als in Nederland, soms ook in bepaalde bubbels wordt geleefd. In bepaalde groepen wordt er veel over apartheid en discriminatie gesproken en geschreven. Maar er zijn ook nog heel veel mensen die het heel moeilijk vinden om over het verleden te praten.Marije Versteeg

 

“Ik denk dat er in Zuid-Afrika, net als in Nederland, soms ook in bepaalde bubbels wordt geleefd. In bepaalde groepen wordt er veel over apartheid en discriminatie gesproken en geschreven”,  vertelt Versteeg. “Maar er zijn ook nog heel veel mensen die het heel moeilijk vinden om over het verleden te praten. En liever gewoon die bladzijde overslaan en naar de toekomst willen. Maar juist als we dat te snel willen doen, komen we niet tot heling en herstel. En ook dan is het een soort van ontkenning van het verleden.”

Ook de Inheemse en Javaans-Surinaamse gemeenschap in Zwolle legde een krans.

Kranslegging

Tijdens de herdenking legden commissaris van de koning Andries Heidema en loco-burgemeester Dorrit de Jong namens Overijssel en Zwolle een krans. De provincie heeft ook een slavernijverleden, waarbij sommige kooplui bijvoorbeeld handelden in cacao van plantages waar slaven werkten. Namens het demissionaire kabinet legde staatssecretaris van Cultuur en Media Fleur Gräpper eveneens een krans.

Bewustwording groeit

Dat Keti Koti niet alleen over het verleden gaat maar ook over de toekomst beaamt Shirley Kambel. “Steeds meer kinderen op de basisschool leggen de link naar discriminatie en achterstelling. Er zijn al veel stappen gemaakt ” zei Kambel. “Onderwijs speelt hierin een cruciale rol, maar ook het bedrijfsleven kan bijdragen.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Enable Notifications OK No thanks