EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Gemeente en horeca aan de slag met ruimere terrassen en terrastijden in Zwolle

Per 1 juni naar verwachting open

Zwolle – Er moet meer ruimte komen voor terrassen in de binnenstad en de terrassen moeten in de weekeinden langer open kunnen.  Daaraan werken de gemeente Zwolle en de Zwolse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland  (KHN) om zo de Zwolse horeca te ondersteunen in deze moeilijke corona tijden. Ook wordt er gesproken over het kwijtschelden van de precariobelasting die horecaondernemers moeten betalen voor het gebruik van de terrasruimte. Naar verwachting zal de horeca vanaf 1 juni weer open gaan.

Terrastijden

Om dit mogelijk te maken is er een pilot opgestart voor de terrassen. De terrastijden van de horeca binnen de stadsgrachten worden van donderdag t/m zondag verruimd naar 02.00 uur.  Daarnaast wordt onderzocht of terrassen vergroot kunnen worden, zodat er meer ruimte komt om gasten te ontvangen. Daarbij moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid voor hulpdiensten en toegankelijkheid voor minder validen. Mogelijk komt er ook een oplossing voor de precariobelasting die de horecaondernemers moeten betalen voor het uitstallen van de terrassen op gemeentegrond.

Theo Runhaar van de KHN afdeling Zwolle is blij met de ondersteuning: “Elke euro die nu bij de horeca binnenkomt is nodig. Geef ons de kans om even wat extra inkomsten te maken”.

Foto © RTVFocusZwolle

Gesprekken met pandeigenaren en brouwerijen

Voor de gemeente Zwolle is het van groot belang om een vitale binnenstad te houden. Daarom gaat de gemeente ook in gesprek met pandeigenaren, banken en brouwerijen om de horecasector te ondersteunen. Economie wethouder Rene de Heer: “Daarbij zullen we kijken naar goede praktijkvoorbeelden in andere steden, zoals Breda en Deventer. Het doel van deze aanpak is om alle mogelijke obstakels verderop in de keten inzichtelijk, bespreekbaar en oplosbaar te maken.”

Tijdelijk geen nieuwe meters, parels blijven welkom

Om de situatie niet nog lastiger te maken voor de Zwolse horeca-ondernemers zal de gemeente het komende half jaar niet toestaan dat er nieuwe horecabedrijven in de binnenstad komen op plekken waar nu nog geen horeca zit. De Heer: :”Reeds bestaande ingediende en lopende projecten als de Statenzaal, de invulling van het oude politiebureau en een rooftopbar in het Broerenkwartier gaan gewoon door. Ook andere zogenaamde parels blijven welkom. Ook willen we graag meedenken met bestaande horecaondernemers die ruimte nodig hebben om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter regels.”

Bruisende binnenstad

Ook de sectoren cultuur, evenementen en creatief ondernemerschap zijn, naast de horeca, van groot belang voor een vitale en bruisende binnenstad. Daarom onderzoekt het college welke maatregelen er genomen moeten worden om ook deze sectoren een goede start te kunnen geven vanaf het moment dat de beperkende maatregelen door het Rijk versoepeld worden.

 

Foto © RTVFocusZwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button