Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: Zwolse gemeenteraad over mogelijke locaties opvang statushouders

Zwolle – Maandagavond 16 september was de gemeenteraad van Zwolle bij elkaar om te debatteren over drie mogelijke nieuwe locaties voor permanente opvang van statushouders. Het was een rumoerige bijeenkomst met veel meer publiek dan normaal. Publiek dat zich regelmatig roerde, en een petitie aanbood aan het college, die ondertekend was door meer dan 1300 mensen.

De raad werd toegesproken door een inspreekster uit de buurt. Zij noemde een aantal punten van zorg omtrent de keuze van de locatie Prof Feldmannlaan in Zwolle-Zuid. Het belangrijkste argument was dat de voorzieningen in de buurt niet voldoen voor het opvangen van 200 statushouders. Andere argumenten waren: de impact op het nabijgelegen natura2000 gebied;Ā  er komt in de buurt te weinig woongelegenheid voor starters, jongeren etcetera;

De veiligheid in de wijk is in het geding; de ligging langs het spoor kan een suĆÆcidereden zijn voor kwetsbare statushouders; de transparantie in het proces is niet open en eerlijk, en er zijn leegstaande panden die beter in aanmerking zouden kunnen komen dan deze locatie. Ook zijn er zorgen over de mogelijke integratie bij deze plek, en wat er gebeurd wanneer de spreidingswet wordt geschrapt. Er is dan immers geen geld meer beschikbaar voor deze plannen.

Warm welkom

Het CDA trapte af met haar bijdrage, in de laatste speech van vertrekken raadslid Jan Nabers. Hij bepleitte een warm welkom voor nieuwe Zwollenaren, die veel mooie dingen meebrengen. De opvang moet wel goed verdeeld over de stad en liefst kleinschalig. Zo zit Stadshagen nog niet bij de locaties, zegt hij. Bij de locatie in Holtenbroek zet hij zijn vraagtekens, omdat deze plek waarschijnlijk in handen gaat komen van Deltion.

De ChristenUnie sluit aan bij het eerder verzonnen beleid voor statushouders/vluchtelingen. Zij hoopt dat deze mensen in Zwolle een nieuw leven kunnen opbouwen. Zwolle zou kwetsbare mensen moeten helpen. Ze begrijpt de zorgen over de locaties, en breekt een lans voor goede dagbesteding van de statushouders, dat zou een groot verschil maken. Op de vraag van de VVD wat de relatie is met woningen voor Zwollenaren, kon zij geen antwoord geven.

Kwaliteit van de opvang

Swollwacht was als vanouds verbolgen over de nadruk op kwantiteit in plaats van kwaliteit van de opvang. De opvang is beschamend krap, vind zij. Zij overweegt daarom opnieuw een motie. Zij is nooit tegen opvang, maar wil dit kleinschalig, bijvoorbeeld 50 vluchtelingen per wijk.

De VVD loopt niet weg voor het vraagstuk opvang statushouders, en komt met een concrete oplossing om aan de prof Feldmannlaan de helft van de plekken te reserveren voor jongeren en starters. Wethouder Dorrit de Jong zegt dat dit niet mogelijk is vanwege de andere aard van de plekken. De partij vind de verdeling draagkracht/draaglast erg belangrijk. Luisteren naar de omgeving vindt zij ook hard nodig.

Verantwoordelijkheid nemen

D66 is ook erg voorstander van een goede, humane opvang voor vluchtelingen. Zwolle moet haar verantwoording nemen op dit dossier, vindt zij. Ze heeft woedende omwonenden gesproken, maar ook mensen die zich met hart en ziel inzetten. Ze wil graag een doorkijkje naar de toekomst. De partij is van plan om in te stemmen met de drie genoemde locaties voor statushouders: Aa-landen, Oosterenk en Zwolle-Zuid. Het stemmen over dit dossier gebeurt op 23 september.

De PvdA spreekt ervaringen uit met asielopvanglocaties in een andere gemeenten die positief hebben uitgepakt. Zij gaat alle genoemde locaties langs in haar bijdrage voor een oordeel. Rijnlaan zou volgens deze partij gemakkelijk kunnen, de Cibap-locatie vindt zij kwetsbaar, en bij de locatie in Zwolle-Zuid ziet zij ook de druk op voorzieningen.

Dagbesteding

Volt is genuanceerd en spreekt over durf en lef om niet weg te kijken. De manier waarop wij in de stad met elkaar omgaan is belangrijk. Zij begrijpt de zorgen die er zijn rond de locaties, en vraagt het college te zoeken naar leegstaande panden voor opvang. Wanneer statushouders een goede dagbesteding krijgen, zullen zij minder overlast opleveren.

GroenLinks kijkt naar de bijdrage die mensen uit andere culturen kunnen leveren voor diversiteit en nieuwe dingen. In de stad moeten wij ons steentje bijdragen voor de opvang van deze waardevolle mensen. Het aantal statushouders dat Zwolle volgens de spreidingswet moet opvangen, wordt met deze locaties nog niet gehaald, zegt zij. Zij meent dat de urgentie nog niet genoeg wordt gevoeld in de stad, en neemt het op voor solidariteit met Ter Apel, waar mensen wederom buiten moeten slapen.

Geen blanco cheque

De SP neemt het van oudsher op voor waarden als gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat wil niet zeggen dat zij een blanco cheque wil geven voor statushouders. De partij maakt zich vooral zorgen over het gebouw aan de nijverheidslaan, dat bedoeld zou moeten zijn voor uitbreiding van het Deltion.

De PvdD verzorgde de laatste inbreng. Deze partij zegt dat er geen asielcrisis is, maar een gecreƫerde opvangcrisis, door jarenlange bezuinigingen. Zij vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor kwetsbare mensen. Er zitten nu te veel mensen op ƩƩn kamer, maar er staan ook veel mensen klaar om dagbesteding te bieden.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

Wethouder De Jong ziet dat er nu een crisis is uitgeroepen in Ter Apel door het COA, en dat zwolle daarvoor (mede) verantwoordelijkheid heeft. De spreidingswet kwam met duidelijke doelstellingen, en is vooralsnog van kracht. De drie locaties die nu zijn aangewezen, zijn na lang speuren boven komen drijven, en nu moet nog onderzocht of de opvang daar wel mogelijk is. Het besluit dat de gemeenteraad er op 23 september over gaat nemen, is slechts de aanzet om met deze onderzoeken te beginnen. Het is dus lang niet zeker dat deze locaties werkelijk gebruikt gaan worden voor statushouders.

De opvang moet vooral beheersbaar zijn, en er moet draagvlak en draagkracht zijn. Het proces kan maar in Ć©Ć©n keer, en moet dus gelijk goed zijn. De gemeente worstelt er wat mee hoeveel informatie precies moet worden gegeven aan de omwonenden. De Ć©Ć©n vindt het vaak te veel, en de ander te weinig.

Wat betreft spreiding over de stad: De Zwolse wijken zijn niet even groot en derhalve is het niet handig om iedere wijk evenveel statushouders te geven. De wethouder kijkt echter ook naar bijvoorbeeld Stadshagen. De beoordeling van de locaties gaat met toetsingscriteria, dat is niet zoveel anders dan bij andere gebiedsvisies. Meedoen vanaf dag Ć©Ć©n door statushouders, daar stemt deze wethouder mee in. Dit is echter een taak van het COA. Statushouders hebben ook hun eigen voorzieningen, en snoeien daarmee niets af van de ‘gewone’ Zwollenaar.

Het opvangen van statushouders gaat nauwelijks ten koste van ‘echte’ Zwollenaren die een woning zoeken, omdat er veel meer woningen beschikbaar komen voor deze groep, waaronder flexwoningen.

Actuele informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de gemeente Zwolle: www.zwolle.nl.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren