Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over Fysieke Leefomgeving

Zwolle – Maandagavond 27 mei waren gemeenteraadsleden bijeen in de TaKzaal voor een themadebat over de fysieke leefomgeving.

Bij Fysieke Leefomgeving gaat het om de omgeving, waarin wij als mensen leven, wonen, werken, reizen en recreƫren. De fysieke leefomgeving bestaat uit bouwwerken, infrastructuur, water, maar bijvoorbeeld ook bodem en ondergrond, lucht, natuur, landbouw, landschappen en cultureel erfgoed.

Teleurstellend busvervoer

Het CDA adresseerde de onderwerpen busvervoer, omgevingsdienst IJsselland en de evaluatie van de proeftuin verkeer in Stadshagen. De dienstregeling van het busvervoer in Zwolle wordt versoberd vanwege personeelstekort bij het vervoerbedrijf. Alle partijen betreuren dit ten zeerste, en zinnen op maatregelen om toch een goed OV te hebben. Het vervoerbedrijf plant om in december weer volgens de oude, betere, dienstregeling te rijden, maar partijen nemen dit met een korreltje zout. De SP en PvdA zien wel iets in een gemeentelijk vervoersbedrijf, zodat de gemeente zelf in de hand heeft wat er gebeurt met de dienstregeling. Bijvoorbeeld door betere arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs.

Ook de proeftuin verkeer hield alle partijen nogal bezig. De VVD hekelde het beleid. Zij vindt dat er geƫxperimenteerd is met de veiligheid in het verkeer en dat er onnodig geld over de balk is gesmeten. De kosten van de proef waren bijna een ton, en er zijn totaal geen positieve resultaten. De gemeente heeft zelfs besloten om een dergelijke proef, waarin het wegdek met kleuren ingevuld is, nooit meer te gaan doen. De belangrijkste reden van het mislukken was, dat de kleuren op het wegdek eigenlijk zorgen voor meer subjectieve onveiligheid. Dat betekent dat mensen bezorgder worden doordat ze zien dat er veel gebeurt op de bewuste plek. Het betekent niet dat overal subjectieve onveiligheid zorgt voor daadwerkelijke onveiligheid, zoals dat bijvoorbeeld bij de Thomas a Kempisstraat is gebeurd.

Bijzondere bomen verordening

De PvdA had een uitgebreide bijdrage over de vaststelling van bijzondere bomen. Zwolle is zuinig op haar bomen, en daarom krijgen een aantal daarvan een bijzondere monumentale status. Zorgen leven bij de partijen of bomen die nog te jong zijn voor een dergelijke status ook worden beschermd, en of alle bomen wel zijn meegenomen. Hoe worden bomen aangemeld? De bomen zijn belangrijk voor de natuurwaarden en verbinding tussen natuurlijke gebieden. Zo komen er in de buurt van bomen dieren voor als reeƫn en padden.

GroenLinks focust zich vooral op de omgevingsvisie. Zij ziet dit als een belangrijk wettelijk kader waarin integraal alle wetten samen komen die betrekking hebben op de omgeving. Dat leidt tot een beter inzicht, en dus een beter beleid. Erfgoed is voor deze partij belangrijk, omdat het maakt dat Zwollenaren zich thuis voelen in de stad en het geeft identiteit. Belangrijk is het om grote veranderingen te laten zien, zegt deze partij. Daarbij denkt zij aan de Verlichting, Industriƫle revolutie en WOII. De ChristenUnie richt zich bij erfgoed vooral op historische schepen, en immaterieel erfgoed zoals ambachten en streektaal. Volgens wethouder Schuttenbeld zijn deze laatste zaken al in beleid vastgelegd.

Ook Swollwacht uitte haar teleurstelling over de proeftuin verkeer en het busvervoer, en ook haar complimenten over de erfgoedparagraaf.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Teves zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Enable Notifications OK No thanks