Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Rondetafelgesprek gemeenteraad Zwolle over het Burgerberaad

Zwolle – Maandagavond 8 juli was er in de Zwolse gemeenteraad een rondetafelgesprek over het vervolgproces van het Burgerberaad. Uitgenodigd waren leden van het Burgerberaad om uitleg te geven over de adviezen die zij onlangs presenteerden.

Het ambtelijk apparaat heeft al zijn eerste reactie gegeven op de aanbevelingen, en vonden veel ervan in het beleid passen. Nu volgt nog de reactie van het college, dat hopelijk nog voor de zomer komt.

Meesprekers uit Zwolle

De meesprekende deelnemers van het burgerberaad waren Rémy Kolbe,  Manon Tip, Reinder Groothedde, Eddy Janssen, Annemieke van Merkerk, Jos Oude Holtkamp, Kitty Buis-van Dam,  Ria Baars, en Shivane Lohuis. Vanuit de organisatie was Rik Swieringa aanwezig. De loting van de deelnemers in het Burgerberaad was zo uitgevoerd, dat het een representatie is van de diversiteit in de (Zwolse) samenleving. Zo is er gelet op inkomen en woonwijk, leeftijd, maar ook politieke opinie.

De meesprekers vonden het Burgerberaad stuk voor stuk een mooie ervaring, waarin met respect werd gesproken, en waarin iedereen verrassend nieuwe dingen heeft geleerd. Ook de raadsleden waren blij met de vele adviezen die eruit kwamen. Het lijkt erop dat met deze vorm van beslissen vooral de zwijgende middengroep wordt bereikt. Dat zijn mensen die eigenlijk niet precies wisten waar het om gaat en wat mogelijk is, en waarvan nu de ogen geopend worden.

Communiceren

Voor de groep daaronder, die slechter bereikbaar is, heeft het Burgerberaad niet direct ideeën, behalve dan dat door communicatie op zoveel mogelijk fronten zo veel mogelijk mensen kunnen worden bereikt. Daarbij gaat het niet om overtuigen, maar om aanmoedigen. En niet om dingen verbieden, maar goede alternatieven bieden.

In de vraagstelling van het Burgerberaad gaat het om zo eerlijk mogelijk de energietransitie vorm te geven. Daar hebben de deelnemers zich dan ook op gericht.  Het moet voor iedereen mogelijk zijn om duurzaam te leven, ongeacht de portemonnee. Het verraste de deelnemers hoe breed dit onderwerp is. Over de financiën hebben zij echter niet besloten, dat is meer een taak van de  gemeenteraad, aldus één van de deelnemers.

Marktpartijen

Sommige partijen (m.n. de VVD) worstelen ermee in hoeverre de gemeente in dit gat moet springen, of eerder marktpartijen. Het voordeel, volgens de meesprekers, van de gemeente is dat zij kunnen voorfinancieren. Dit kan bijvoorbeeld bij grote aanschafkosten van bijvoorbeeld zonnepanelen. Het leidt er dan toe dat meer mensen kunnen deelnemen aan duurzaamheidsopgaven. Kleine dingetjes, zoals radiatorfolie en spaarlampen, zijn al gedaan in de wijken. Mensen zien daardoor dat het besparend is op de energierekening, en dat motiveert om meer te doen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is tevens later terug te kijken. Ook zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren