Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum pakt ook Schalkhaar voor beker

Zwolle – De hoofdmacht van Berkum heeft de thuiswedstrijd tegen Schalkhaar met 3-2 gewonnen en gaat zo verder in het bekertoernooi. De Zwollenaren lieten de bezoekers voor rust onnodig langszij komen maar pakten daarna toch verdiend de winst.

“Nadat we met 2-0 voor kwamen leek het wel of we gas terug namen. Dat zal er toch uit moeten,” constateerde Berkum-coach Arno Hoekstra. “Maar over het geheel genomen ben ik niet ontevreden. We hebben een prima voorbereiding gedraaid en daarna voor de beker drie keer verdiend gewonnen.”

De wedstrijd was nauwelijks een minuut oud toen Schalkhaar de eerste tegengoal al om de oren kreeg. De defensie van de Deventer tweedeklasser stond collectief te slapen, waardoor Berkum-spits Johnsen Bacuna vrij voor het Schalkhaarse doel opdook. Zijn inzet werd eerst nog gekeerd door keeper Roelof Goudsmid, maar daardoor belandde de bal bij Chris van der Meulen die wel raad wist met die buitenkans: 1-0. Schalkhaar probeerde nog even wat terug te doen met een schot van Sven Kelder, dat door Berkum-doelman Dominic van Hoof maar net naast getikt werd, maar direct daarna liep de voorsprong voor Berkum op. Bacuna onderschepte een slecht genomen bal en via enkele schijven werd Mehran Ali Pour Asli bereikt. Diens voorzet werd vervolgens van dichtbij binnen gekopt door Bacuna: 2-0.

Toen Berkum de wedstrijd helemaal in handen had ging het opeens mis. Kelder ging onderuit in het Zwolse strafschopgebied, waarbij er volgens de Berkum-verdedigers geen overtreding was begaan, maar scheidsrechter Yildiz kende wel een strafschop toe. Die werd onberispelijk binnen geschoten door Kelder, waarmee het 2-1 was op een moment dat Schalkhaar nauwelijks gevaarlijk was geweest. Een minuut of vijf later werd het nog erger, toen de Berkum-defensie onvoldoende ingreep. Milan te Riele kreeg daardoor vrije doortocht en zo kon hij voor de 2-2 zorgen.

Na rust lag het tempo, niet onlogisch gezien de tropische omstandigheden, niet al te hoog. Berkum bleef echter de bovenliggende partij en gaf nu achterin niets meer weg. Na een uur spelen zette Bacuna op rechts een aantal tegenstanders met fraaie bewegingen voor schut en leverde vervolgens een prima voorzet af. Daarmee bereikte hij Ali Pour Asli die, onhoudbaar voor Schalkhaar-keeper Goudsmit, de 3-2 in de bovenhoek knalde. In het slot van de wedstrijd liet de thuisclub nog enkele kansen liggen, zodat het bij die kleine maar verdiende overwinining bleef.

Berkum heeft daarmee als poulewinnaar de knock-outfase van het toernooi om de Districtsbeker Oost bereikt. De Zwollenaren worden daarbij vergezeld door Heino, dat als tweede eindigde na een 4-1 winst tegen ZAC.