Verslag: Debat Zwolse gemeenteraad over toepassen adviezen Burgerberaad
Zwolle – Maandagavond 2 december was de gemeenteraad van Zwolle bijeen voor een debat over het gebruik van de adviezen van het Burgerberaad.
De raad heeft op 13 maart 2023 besloten een Burgerberaad in Zwolle te houden over de vraag ‘Hoe wordt Zwolle op een eerlijke manier klimaatneutraal voor 2040?’
Op zaterdag 25 mei 2024 is het beraad afgerond met het aannemen van 32 adviezen. Deze adviezen zijn op 10 juni 2024 aangeboden aan de raad als opdrachtgever van het beraad. De raad heeft uitgesproken de uitkomsten van het beraad te beschouwen als een zwaarwegend advies en het voornemen uitgesproken om de meest kansrijke adviezen over te nemen
Deze avond bepaalt de raad hoe dit gebeurt. De verschillende fracties geven hun mening en vervolgens reageert wethouder Arjan Spaans op hun bijdragen.
Prachtig instrument
D66 begint met de bijdragen. Zij vindt het Zwolse Burgerberaad een prachtig instrument, waar ze volledig achter staat. Het wekt vertrouwen bij burgers en is goed voor het klimaat. Wel ziet zij een uitdaging in de snelheid en gerichte actie ervan. Inwoners moeten er actief bij worden betrokken. Meer financiële en faciliterende maatregelen moeten daarbij helpen.
De PvdD is wel voorstander van het gebruik van de adviezen van het Burgerberaad, maar vindt het veel te weinig. Zij pleit voor een klimaatparagraaf in alle stukken van de gemeente. De voorzitter van de vergadering acht dit buiten de orde van de vergadering. Daarmee laat de PvdD zich echter niet afschepen.
Eerste stap
De PvdA wil graag af en toe op de hoogte worden gehouden van de loop van het proces rond het Burgerberaad. Het geld dat beschikbaar komt voor bewustwording en communicatie is een goede stap, en vooral het voorschietfonds spreekt haar aan. Dit fonds helpt mensen om de eerste financiële hobbel voor klimaatmaatregelen te slechten.
De ChristenUnie memoreert dat wij allen steeds meer merken van de klimaatcrisis, en dat daarom dit Burgerberaad van groot belang is. Groen beleid en consuminderen zijn oplossingen. Zij is blij met de klimaatdagen die soms worden gehouden. Ook is zij verheugd over de wijkgerichte aanpak van het college.
Kiezen
GroenLinks is blij met de adviezen van hert Burgerberaad. Zij vindt het echter lastig kiezen welke adviezen als eerste moeten worden uitgevoerd. Een deel staat al in het huidige beleid, en meedoen en effectiviteit zijn de doelen waarop men zich moet richten. Het voorschietfonds vindt zij een goed idee.
Volt was deze keer wel aanwezig in de raadsvergadering en over haar paradepaardje inspraak meldde zij dat gekeken moet worden waar de maatregelen terecht komen. Een wijkgerichte aanpak zou goed zijn, bijvoorbeeld met het inschakelen van buurthuizen. Ook moet het beleid praktische handvatten krijgen. Er zijn al een aantal goede initiatieven, zoals repair café, blauwvingerenergie en circulair ondernemers, daar mag nog een tandje bij.
Extra stappen
De SP dankt net als de andere fracties, de mensen die hebben meegedaan aan het Burgerberaad voor hun inzet. Vroeger was de slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, zegt de partij. Tegenwoordig kijken mensen naar bedrijven en overheden. Samen problemen oplossen moet het zijn, volgens deze fractie. Er zijn extra stappen nodig voor de gemeente om in 2040 klimaatneutraal te kunnen zijn.
De VVD is zoals verwacht sceptisch over het Burgerberaad. Waarom mocht men niet zelf het onderwerp kiezen en de gemeente heeft een potje gemaakt van het proces, zegt deze partij. Dat kost alleen maar veel belastinggeld. Zij erkent wel dat het lastig is om keuzes te maken.
Interesse
Het CDA is kort van stof en wil graag meer aandacht voor het advies om mensen te betrekken die geen interesse hebben in klimaat, in plaats van alleen maar minder draagkrachtigen.
Swollwacht zegt dat sommige maatregelen gewoon genomen moeten worden, en zij legt het volledige mandaat bij het Burgerberaad. Deze moet zelf besluiten nemen, zonder tussenkomst van de gemeenteraad.
Reactie wethouder Arjan Spaans
Deze wethouder gelooft in de kracht van de Zwolse samenleving. Een aantal adviezen van het Burgerberaad sluit goed aan bij huidig of voorgenomen beleid van de gemeente. De overige adviezen wil hij ook uitvoeren, maar dat kost wat meer tijd en geld. Koppelkansen met andere maatregelen moet men natuurlijk gebruiken. Een combinatie van maatregelen moet soelaas bieden.
De wethouder vindt het voorschietfonds een goed idee. Ook duurzame winkels en activiteiten wil hij bevorderen. Digitale mogelijkheden voor slimme technologie vindt hij ook een goede optie voor klimaatbeheersing. Rijkssubsidies of Europese subsidies aanvragen zit zeker in zijn instrumentenkoffer. De klimaatparagraaf zit eigenlijk al in het beleid, maar is nog niet verder gekomen dan een instructie voor de ambtenaren en andere beleidsmakers.