Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Verslag: Debat gemeenteraad Zwolle over klimaat en werk

Zwolle – Op maandagavond 9 oktober 2023 was de gemeenteraad van Zwolle bij elkaar in de TaKzaal om te debatteren over klimaat en energie, en economie: werk en inkomen.

Swollwacht was de eerste partij met een bijdrage. Deze partij wil graag samenwerking met de netbeheerders om te besparen op fossiele brandstoffen. Ook wil ze beplanting voor het hitteplan, en een verkenning over de positie van gebouwen hierin. Wat betreft afval ziet zij nog steeds 20% bijplaatsingen en vraagt zich af wat het verschil gaat maken om dit te verbeteren. Ze wordt blij van het streven naar een publiek warmtenet, en maakt zich zorgen over de projectkosten van de RES.

De PvdD is verontrust dat Zwolle het Schone Lucht Akkoord (SLA) niet tekent. Volgens TNO is de lucht op meerdere plaatsen in Nederland op vele dagen per jaar niet gezond, en Zwolle zit met de A28 en houstook. Dat maakt de lucht slechter. Ze is wel blij met de ambities van de gemeente om Zwolle in 2040 klimaatneutraal te maken. Ze wil daarover wel meer duidelijkheid en leiderschap. De partij vindt het goed om te zien dat er veel afval gescheiden wordt ingezameld. Dat zorgt ervoor dat er minder grondstoffen verloren gaan.

Eigenaarschap

De PvdA is verheugd over het publiek eigenaarschap van het toekomstige warmtenet. Het hitteplan vindt zij goed genoeg, bijvoorbeeld met isolatie en de aandacht voor schoolgebouwen. Het kan daar in de zomer tegen de 30 graden aanlopen. De woonkwaliteit is bij hitte nog niet genoeg, zegt de partij. Ze vindt het ook jammer dat het college het SLA niet wil tekenen. Over het slagen van de diftar is zij ook positief. Wel wil zij een oplossing voor het opslaan van afval in de woning tot de (grote) zak vol is.

De SP spreekt van een jubelnota over de afvalinzameling, maar is er zelf kritisch over. Voor mensen die lastig ter been zijn is het nog steeds niet goed genoeg, ondanks de maatregelen. De wethouder zegt toe daaraan te werken. De dumpingen blijven doorgaan, zegt deze partij.

Ingewikkeld

De ChristenUnie kijkt naar de breedte en complexiteit van de ambitie om klimaatneutraal te worden. Het warmtenet wordt een monopolie en daarom is het goed dat de gemeente zich er mee bemoeit. Het opzetten daarvan is ontzettend ingewikkeld. Het streven naar klimaatneutraliteit is nog lang niet op de juiste snelheid, zegt de partij. Zwolle moet een gat overbruggen. Daarom is de CU benieuwd welke scenario’s de wethouder heeft. Ook wil ze een richting meegeven. Veel bedrijven zijn al bereikt om duurzaam te investeren. Isoleren en warmtepompen moet gestimuleerd.

D66 zegt dat de boodschap voor de energietransitie duidelijk is. Het richten op 2040 klimaatneutraal gaat verder dan de beweging van de rijksoverheid, die zich richt op 2050. De partij kijkt uit naar de ontwikkeling van het warmtebedrijf. Ze vraagt zich af of Zwolle haar eigen bod in de RES wel gaat halen, vooral wat betreft de inzet van windenergie.

Maximale klimaatadaptatie

GroenLinks wil inzetten op maximale klimaatadaptatie. De impressie is dat Zwolle het goed doet rond wateroverlast, maar nog niet zo goed in hittestress. Alleen bomen over bomen helpt niet, zegt de partij. Ze maakt zich ook nog steeds druk over het aantal afval bijplaatsingen. Ze wil dat het SLA alsnog wordt ondertekend. Het KNMI maakte op 9 oktober de nieuwe cijfers bekend over het klimaat. Daaruit blijkt dat het duurder is om geen klimaatmaatregelen te nemen, op de lange duur, dan wel.

De VVD meent dat verduurzaming een hele grote opgave is, maar dat iedereen zich er wel voor wil inzetten. De wethouder pronkt met positieve cijfers over het afvalbeleid, zegt deze partij, maar is het niet gewoon dat mensen meldingsmoe zijn? Ook vindt de partij de regeldruk voor bedrijven in het verduurzamen te hoog. Ze is blij dat het energieloket voor bedrijven open gaat en dat er een linkje komt naar het Zwols warmtebedrijf.

Urgentie

Het CDA ziet een mooie informatienota voor zich waarbij iedereen zich commiteert aan grote ambities voor een klimaatneutraal 2040. Wel maakt zij zich zorgen over het gevoel van urgentie erin. Zij ziet graag meer activiteit op bedrijventerreinen voor dit doel, en het omzetten van die activiteiten in een organisatiegraad. Hittestress tegengaan is een keiharde noodzaak, volgens de partij. Ook grondstoffeninzameling is van groot belang. Het aandeel restafval bij huishoudens is teruggelopen van 164 naar 98 kilo per persoon, en dat is een mooi resultaat.

Reactie wethouder Arjan Spaans

Een warmtenet is een moeilijk iets, waarbij veel samenwerking komt kijken, zegt de wethouder. De eerste verkenning om marktpartijen mee te nemen is er al geweest, zij hebben een afwachtende houding, omdat het allemaal nogal nieuw is. De netbeheerder en Empuls adviesbureau worden betrokken.  Wat betreft klimaatneutraliteit in 2040 is het van belang om goed te kijken wat wel en niet haalbaar is. Er ligt op dit moment een positief kritisch rapport.

Een rol van de overheid kan zijn om meer druk te zetten op de transitie. Het burgerberaad wordt sowieso meegenomen in het proces, ook als het gaat om voortschrijdend inzicht. Ook dus wanneer er op later moment nieuwe inzichten komen. Bedrijven krijgen meer handelingsperspectief. Wat betreft de RES wil de wethouder meer grip op de toepassing van windenenergie.

Netcongestie is er niet voor woningen, alleen voor bedrijven. Momenteel zijn er weinig bedrijven op de wachtlijst voor een elektrische aansluiting, maar dat kan ook komen omdat zij zich niet inschrijven. De wethouder roept op om dit toch te doen, zodat hij weet hoe groot de vraag is. Het hitteplan vindt hij hoog urgent, ‘Warm Thuis’ helpt daar niet bij, er is een apart hitte/koelte plan voor.

Reactie wethouder Paul Guldemond

Minder afval verbranden is het positieve resultaat van het nieuwe Zwolse afvalbeleid, zegt deze wethouder, en zorgt ook voor minder fijnstof in de lucht. Met de kwartaalrapportage komt er meer informatie, zegt hij. Een aantal dingen kunnen zeker nog beter. Er gaat ook stenger worden toegezienop bijplaatsingen van afval. Sommmige mensen gebruiken verkeerde plastic zakjes voor het gft afval, daaraan gaat de wethouder iets doen.

Het betalen van afval per gewicht in plaats van per dumping gaat hij onderzoeken. Voor mensen die medisch materiaal hebben of niet goed bij de container kunnen, zorgt hij voor maatwerk.

Themadebat economie: werk en inkomen

Wethouder Paul Guldemond reageert op een spervuur van vragen door de diverse fracties van de Zwolse gemeenteraad over het thema werk en inomen. Hij wil de arbeidsmarkt goed laten werken, hoe precies vergt maatwerk. Er bestaan ook verplichtingen voor de gemeente om iedereen te laten meedoen in de samenleving. Hij wil het gemakkelijker maken voor werkgevers en werkzoekenden om te participeren. Hij spreekt over de participatieketen, dat zijn alle organisaties die betrokken zijn bij participatie.

Het gaat om alle vormen van participatie, van dagbesteding tot aan arbeidstoeleiding en basisbanen. Iedereen moet op zijn of haar optimale plek komen, waar gelet wordt op ieders talenten. Mensen in de bijstand of met afstand tot de arbeidsmarkt moeten zoveel begeleiding krijgen als nodig is. In bedrijven is er een grote druk om aan personeel te komen. De vraag is nu niet wie mag er werken, maar wie moet er werken om alle werkzaamheden gedaan te kunnen krijgen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Insprekenkan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren