SportVoetbal

Verloren avond voor PEC Zwolle in Alkmaar

Zwolle – PEC Zwolle heeft op bezoek bij AZ een pak slaag geïncasseerd (5-1). Wanneer doelman Mickey van der Hart twintig minuten voor tijd met een rode kaart van het veld werd gestuurd, groeit Lars Veldwijk als inval-keeper uit tot Zwolse man van de wedstrijd. ,,Dat is dan de humoristische kant van de wedstrijd”, baalt trainer Ron Jans.

Trainer Jans had voorafgaand aan het duel nog een verrassing in petto. In zijn opstelling had hij een plek ingeruimd voor Rick Dekker, waar velen Sheraldo Becker hadden verwacht. Zwolle begon daardoor met Ouasim Bouy hangen op links en Queensy Menig vanaf de rechterkant. Heel veel effect in positieve zin had dit niet. AZ was vanaf het eerste fluitsignaal de betere ploeg.

Nadat Bart Schenkeveld eerder al een bal voor de lijn heeft weggehaald, kwam de thuisploeg na een kleine twintig minuten spelen op voorsprong. Schenkeveld maakte volgens scheidsrechter Jeroen Manschot een overtreding op Dabney Dos Santos, Vincent Janssen schoot vervolgens beheerst de penalty binnen. Niet lang daarna moest de Zwolse rechtsback met een knieblessure van het veld en kwam AZ op 2-0. Een vrije trap van Stijn Wuytens belandde in de muur, zijn rebound werd van richting veranderd. Dat bezorgde Van der Hart moeilijkheden, waardoor Janssen zijn tweede van de avond kon maken. ,,Er was geen leiderschap en we mochten blij zijn dat het bij rust 2-0 was. Voordat de twijfel toesloeg bij AZ was het al 3-1“, vond Jans.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. Zwolle kwam na een uur spelen plotseling terug in de wedstrijd. Invaller Kingsley Ehizibue kopte raak na een strakke voorzet van Ouasim Bouy. Nog geen zestig tellen later was het AZ echter dat op 3-1 kwam. Een feilloos schot van Dos Santos, de bal verdween in de bovenhoek. Daarmee was de ellendige avond voor Zwolle nog niet voorbij.

Doelman Mickey van der Hart moest met een rode kaart van het veld na een overtreding op Jahanbakhsh, een rode kaart volgens scheidsrechter Manschot. Veldwijk besloot de handschoenen aan te trekken en onder de lat te gaan staan. De spits keerde bijna de strafschop van Janssen (4-1) en redde vervolgens fraai op inzetten van Markus Henriksen en Dos Santos. Toch kon Janssen nog een keer scoren. ,,Het is een beetje lachwekkend, maar ik ben er echt doodziek van”, erkende Veldwijk. ,,Eén van de langste wedstrijden die ik heb meegemaakt”, baalde Jans.

Naast de blessure van Schenkeveld leverde het bezoek aan AZ ook schorsingen op voor Wout Brama (vijfde gele kaart) en Mickey an der Hart (rode kaart).

Woensdag komt PEC Zwolle weer in actie. Dan wordt er om 18.30 uur afgetrapt tegen NEC in het IJsseldelta stadion.

AZ – PEC Zwolle 5-1 (2-0)

Toeschouwers: 16.341
Scheidsrechter: Manschot
Rode kaart: 66. Mickey van der Hart (PEC Zwolle)
Gele kaarten: Schenkeveld, Brama (PEC Zwolle)

AZ: Rochet, Johansson (75. Luckassen), Vlaar, Wuytens, Haps, Rienstra, Van Overeem, Henriksen (80. Haye), Jahanbakhsh, Dos Santos (80. Tankovic), Janssen

PEC Zwolle: Van der Hart, Schenkeveld (25. Ehizibue), Marcellis, Lam (46. Becker), Van Hintum, Brama, Dekker, Menig, Marinus (60. El Hasnaoui), Bouy, Veldwijk

19. Janssen (strafschop) 1-0