Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSport

PEC Zwolle stunt tegen AZ en doet weer mee

Zwolle – PEC Zwolle heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten dankzij een verrassende maar zeker niet onverdiende overwinning op AZ. Na een gezapig eerste deel, gooide PEC Zwolle na rust alle schroom van zich af. Dit leverde doelpunten op van Gervane Kastaneer en Daishawn Redan.

PEC Zwolle begon met twee wijzigingen ten opzichte van vorige week. Thomas van den Belt en Kastaneer begonnen in de basis. Dit ging ten koste van Maikel van der Werff en Sai van Wermeskerken.

Mat

In de eerste helft viel maar weinig te genieten. De enige echte kans was voor Kastaneer, die achtereenvolgens Dani de Wit en Jesper Karlsson het bos instuurde, maar vervolgens hard in het zijnet schoot. AZ kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval. Alle aanvallende aspiraties kwam vanaf de Zweed Jesper Karlsson, maar de vleugelflitser ging telkens voor eigen succes en daar werd Kostas Lamprou niet warm of koud van.

Kastaneer

De tweede helft maakte heel veel goed voor het ruim 12.000 koppige publiek. Kastaneer kopte op aangeven van Djavan Anderson maar net naast, maar twee minuten later was diens kopbal wél trefzeker. Het betekende de eerste treffer van de spits die tot dan toe veel pech kende in de afronding in de wedstrijden dat hij het mocht laten zien. De treffer werkte bevrijdend en diezelfde Kastaneer kon even later de tweede Zwolse goal maken, maar Peter Vindahl Jensen kwam sterk uit, verkleinde zijn doel en hield de bal eruit. Daarna was AZ een fase de bovenliggende partij. Dat leverde ook een serie dikke kansen op, waarvan de grootste voor Karlsson was, maar Lamprou hield zijn doel schoon. Aan de andere kant schoten Pelle Clement (naast) en Kenneth Paal (fraaie redding Vindahl Jensen) Zwolle bijna de veilige haven binnen.

Zwolle herpakt zich

Net toen AZ Tijjani Reijnders als extra aanvaller bracht, na eerder ook al Zakaria Aboukhlal gebracht te hebben, scoorden de bezoekers. Extra pijnlijk was dat Zwolle toen even met tien man speelde, vanwege een blessurebehandeling voor Yuta Nakayama. Vangelis Pavlidis liet zien een echte goaltjesdief te zijn en schoot, na eerst Bram van Polen uitgespeeld te hebben, in de lange hoek raak. Die tik kwam Zwolle zowaar nog te boven. Vrijwel direct na de aftrap zocht het dapper de aanval en dit resulteerde vier minuten voor tijd in de 2-1 van Redan, die van buiten het strafschopgebied met scherp schoot. De vier minuten blessuretijd waren vooral heel spannend, maar AZ kwam niet verder dan een afzwaaier. Kastaneer kreeg zelfs nog de kans op de 3-1, maar Vindahl Jensen onderscheidde zich nog maar eens. Het mocht de pret niet drukken toen scheidsrechter Allard Lindhout even later voor het einde van de wedstrijd floot.

Volgend weekend ligt de Eredivisie vanwege de bekerfinale stil. Op zaterdag 23 april speelt PEC Zwolle de volgende wedstrijd uit bij RKC Waalwijk. De aftrap is dan om 20.00 uur.