KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Lezing Statenresoluties – Collectie Overijssel in ANNO

Zwolle – De term ‘Statenresoluties’ spreekt voor de meeste mensen waarschijnlijk niet meteen tot de verbeelding. Het gaat hierbij om de besluiten (resoluties) van de Staten van Overijssel, die in een periode bestonden uit leden van de Ridderschap en vertegenwoordigers van de drie steden Deventer, Kampen en Zwolle.

Deze besluiten gingen over het bestuur van de provincie zelf, maar bijvoorbeeld ook over de relaties en samenwerking met de andere provincies van de Republiek. Ook wat betreft buitenlandse betrekkingen (de oorlog tegen Spanje, admiraliteit, handel etc). Daarnaast werden ook beslissingen genomen over verzoeken (rekesten) ingediend door individuen of instanties bij de Staten over de meeste uiteenlopende zaken.

De lezing

Hoewel de inhoud van de resoluties niet het onderwerp van het onderzoek is, zal men her en der in de lezing wel een tipje van de sluier oplichten over wat er zoal werd besproken in de vergaderingen. Wat te denken van een uitgebreid bericht over het ‘grausame’ weer in januari 1552, bijvoorbeeld, of de splitsing in de Staten over de benoeming van de drost van Twente in de jaren 1650 en 1660?

Het onderzoek

Collectie Overijssel trekt een fellowship aan die ervaring heeft met archiefonderzoek en het lezen van oud-schrift. Het onderzoek bestaat uit twee fases:

• Fase 1 – Periode 1578-1795:
o Breng de bestaande resolutieseries (R&S) in het tijdvak 1578-1795 in kaart: welke reeksen zijn er, waar bevinden ze zich en in welke mate zijn ze gedigitaliseerd?
o Vergelijk de reeksen resoluties van 1578 tot 1795: komen ze inhoudelijk en in de tijd overeen? Waar en wanneer wel of niet?
o Stel een overzicht samen van de bestaande reeksen resoluties: waar zitten de overlappingen en hiaten?

• Fase 2 – Periode 1528-1578:
o Afhankelijk van tijd onderzoekt men deze periode volgens de hiervoor genoemde stappen. Dit bepaalt men in overleg.

Het doel van de fellowship is te onderzoeken in hoeverre de verschillende resolutieboeken van de Staten zelf, van elk van de drie steden, en van de Ridderschap met elkaar overeenkomen (of niet), en welke het meest compleet zijn. Dit is van belang voor gebruikers van Collectie Overijssel, bijvoorbeeld als zij in het kader van het 500-jarig bestaan van de provincie in 2028 gebruik willen maken van de resoluties. Ook hieraan zal in de lezing aandacht worden besteed.

Al met al belooft het een fascinerende avond te worden voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van Overijssel!

Voor wie

Voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van Overijssel

Waar en wanneer?
De presentatie van Edda Frankot zal op 21 maart om 20.00 uur plaatsvinden in ANNO Stadsmuseum Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur.

Sinds oktober 2023 is Edda Frankot als fellow verbonden aan Collectie Overijssel om de Overijsselse Statenresoluties uit de vroegmoderne periode (1528-1795) te onderzoeken. Op 21 maart zal zij in ANNO Stadsmuseum Zwolle een lezing geven over dit onderzoek, waarin zij onder andere antwoord zal geven op de vraag: wat zijn de Statenresoluties eigenlijk precies, en waarom zijn deze zo belangrijk voor de geschiedenis van Overijssel?

Kosten?
Deze avond is vrij toegankelijk. Inschrijven via de site van Collectie Overijssel is noodzakelijk.

Bron
ANNO

Gerelateerde artikelen

Back to top button