Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Van Zeehelden naar Energiekhelden

Wipstrik in gesprek over duurzaamheid

Zwolle – Wonen in de Zeeheldenbuurt en een Energiek-held zijn, dat is de droom van Remko Cremers. Samen met drie anderen nodigde hij de inwoners van de Wipstrik uit om na te denken over een energieneutrale buurt. Althans zo stond het op de uitnodiging. Maar tijdens de avond zelf ging het al snel veel breder. Duurzaamheid blijkt te gaan over veel meer dan alleen zonnepanelen en muur- of dakisolatie. Wie ben je eigenlijk als Wipstrikker en hoe is de sociale cohesie in de buurt?

Verslag: Martin van der Hooft

Tijdens een door de gemeente Zwolle georganiseerde avond over de uitslagen van het ‘Buurt voor Buurt’- onderzoek ontmoetten vier inwoners van de Wipstrik elkaar. De kennismaking tussen Remko Cremers, Patrick Hoekstra, Loet van der Heijden en Liedewij de Graaf liep al snel uit op het idee om meer te doen in en voor de buurt. Vanuit de persoonlijke interesse ging het in eerste instantie daarbij vooral over energieprojecten die je gezamenlijk zou kunnen oppakken.

Gouden tips zijn: ‘Betrek de inwoners er echt bij, peil wat hun behoefte is. En begin klein daarna kun je altijd nog meer doen Jurgen Hendriks, Duurzaam Vilsteren

Duurzaam Vilsteren

Om niet zelf het wiel uit te hoeven vinden werd gezocht naar vergelijkbare initiatiefgroepen in de omgeving. Mensen van ‘Duurzaam Vilsteren’ bleken bereid om een toelichting te geven over hoe zij het hadden aangepakt. Het bleek in Vilsteren niet alleen te gaan over duurzame energie maar zeker óók over een duurzame samenleving. Behalve een zonnepanelen-actie en een energiescan kwam in het kerkdorp ook een actie van de grond voor onder andere een duo-fiets en Eetcafé’s voor de hele buurt.

Duurzaamheid is veel meer dan alleen herwinbare energie. Het gaat vooral over de samenhang in je buurt of wijk.

Ook veel bezoekers van de info-avond in de Bestevaer kwamen in eerste instantie af op het ‘energie-hoofdstuk’. Maar in de tafelgesprekken ging het al snel over de Sociale Cohesie binnen de wijk. Wie zijn we eigenlijk en kennen we onze buren wel? De mensen van Duurzaam Vilsteren overtuigden hen ervan dat het én-én moest zijn. Het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen zorgde ervoor dat de bewoners met elkaar in gesprek gingen over andere onderwerpen. En andersom, de gesprekken in bijvoorbeeld de Eetcafé’s zorgen weer voor nieuwe initiatieven op energiegebied, zoals de Postcoderoos voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen.

Rol van de gemeente

De gemeente speelt bij dit initiatief alleen een rol op de achtergrond. Het project wordt gedragen door de inwoners van de Wipstrik zelf. Wel faciliteert de gemeente het initiatief vanuit de wijkdialogen. Maar de bewoners wilden zelf meer de regie over wat er in hun buurt gebeurt en hebben daarom zelf de handschoen opgepakt. Op de eerste avond kwamen – ondanks het zeer warme weer – zo’n dertig bezoekers af. Jurgen Hendriks van Duurzaam Vilsteren: ‘Ook bij ons ging het in het begin met weinig mensen, maar dat worden er steeds meer. Zorg dat je begint met kleine projecten die succesverhalen opleveren. Dan sluit de rest vanzelf aan.”

Na de vakantie volgen er nieuwe gesprekken. Daarin gaat het dan meer over daadwerkelijke behoeften uit de buurt en welke eerste stappen al genomen kunnen worden. In de tussentijd wordt iedereen uitgedaagd om na te denken over mogelijke projecten. Maar ook over welke expertise er in de Wipstrik al is. Want ook dat was één van de tips van Duurzaam Vilsteren, gebruik de kennis en kunde van de mensen zelf.

Via het email-adres energiekwipstrik@gmail.com is meer informatie te verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button