Nieuws uit ZwolleRegioUit agendaVoorpagina

Vakantie Tip #7: Naar Landgoed de Haere en IJssellinie in Olst

Aan de IJsseldijk, tussen Olst en Deventer, ligt De Haere. Op dit landgoed staat een groot landhuis met bijgebouwen. Ook kan je er de grootste zonnewijzer van Europa vinden en een namaakruïne.

In de Koude Oorlog werd de IJssellinie op het landgoed aangelegd. Het is één van de grootste en geheimzinnigste verdedigingswerken van na de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ter hoogte van de Haere kon de IJssel worden afgedamd waardoor een groot gebied onder water kwam te staan. Dit om het oprukkende Russische leger een halt toe te roepen. Ook werden er op het landgoed ondergrondse bunkers gebouwd. Zo is er onder meer een commandobunker en een noodhospitaal te vinden.

Het landgoed is gratis te bezoeken. De bunkers en het inlaatwerk van de IJssellinie, bij de IJsseldijk, zijn van buitenaf goed te bekijken. Ook is er een wandelroute uitgezet met informatieborden.

De bunkers zijn op zaterdag 24 augustus en op zaterdag 31 augustus geopend voor het publiek. Gidsen verzorgen dan, tegen een geringe vergoeding, een rondleiding van ongeveer anderhalf uur.

Info IJssellinie
Het landhuis De Haere met gracht.
De namaakruïne in de Engelse tuin op het landgoed.
De buitenkant van de commandobunker, een cruciaal onderdeel van de IJssellinie.
De operatiekamer in de hospitaalbunker.
Het inlaatwerk van de IJssellinie bij de IJsseldijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button