Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

5 vragen over de kap van 375 Zwolse populieren

Zwolle – Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat ongeveer 375 populieren in Zwolle in slechte staat zijn. Deze boomsoort wordt slap en kwetsbaar als ze ouder wordt, waardoor er gemakkelijk grote takken afbreken. Voor de veiligheid van de bewoners en het verkeer gaat de gemeente Zwolle deze populieren vervangen.

In het winterseizoen 2019/2020 worden de bomen verwijderd. Op de meeste plekken worden jonge populieren terug geplant. Op een aantal locaties komen andere boomsoorten terug om de biodiversiteit van het groen in de stad te vergroten.  Vanaf april 2020 start de gemeente met de herplant.

We laten bomen zo lang mogelijk staan, ook als ze ziek zijn. Wanneer bomen echter een gevaar gaan vormen voor de veiligheid, bijvoorbeeld omdat er takken kunnen afbreken, dan zit er niets anders op dan deze bomen te vervangen. Wethouder William Dogger

1. Waarom worden er juist zoveel populieren gekapt?

Een belangrijk verschil tussen populieren en andere boomsoorten is dat populieren snel groeien en, in verhouding met andere bomen, vroeg beginnen af te takelen. De populier was in de jaren vijftig en zestig populair bij stedenbouwers. Een snelgroeiende boom die gekweekt was voor de klompenindustrie en goed van pas kwam bij het groener en minder kaal maken van nieuwe wijken. Nu blijkt dat deze boomsoort op een leeftijd van een jaar of 35 takken laat vallen. Dat is een probleem in heel Nederland.

2. Wat gebeurt er met het populierenhout van de gekapte bomen?

Populieren hebben heel zacht hout. Er zijn daarom te weinig mogelijkheden om het hout van de gekapte bomen ergens anders voor te gebruiken. Het vrijkomende hout wordt veelal gebruikt in de palletindustrie en als energieopwekking in biomassacentrales. Vroeger maakten ze er klompen van.

3. Waar staan de populieren die gekapt worden?

Zwollenaren ontvangen in het najaar 2019 een brief wanneer onveilige populieren in de nabije woonomgeving staan. De gemeente Zwolle werkt op dit moment aan een kaart waarop de locaties van de onveilige populieren staan. Deze is nu nog niet beschikbaar.

4. Hoe wordt bepaald of een populier onveilig is?

In 2018 heeft onderzoeksbureau Cobra Adviseurs een uitgebreid onderzoek gedaan naar alle populieren in Zwolle. Ruim 2.500 populieren zijn daarbij onderzocht. Het onderzoeksrapport laat zien hoe de populieren eraan toe zijn. Hierdoor kan de gemeente beter inschatten welke problemen ze met de bomen kan verwachten.

5. Hoeveel populieren worden vervangen?

Van de 2.500 populieren in de stad moet de gemeente 492 bomen vervangen. In de zomer 2018 is een deel van de onveilige populieren door middel van noodkap al verwijderd. De bomen stonden aan de Schellerenkweg die vanwege ouderdom en droogte takken lieten vallen. Met de 22 bomen die aan de Schellerenkweg nog staan zijn er in totaal 375 populieren die in de winterperiode 2019/2020 moeten worden vervangen. In het volgende plantseizoen (vanaf april 2020) komen er nieuwe bomen voor terug.

Back to top button