KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekWonenZorg & Welzijn

Er is al veel bereikt voor Wonen en Zorg

Zwolle – Wonen en Zorg is een actueel thema dat in het coalitieakkoord van het nieuwe Zwolse college is opgenomen en ook landelijk hoog op de agenda staat. Er is op de drie programmalijnen en in het gezamenlijk optrekken met in- en externe partners in deze maatschappelijke opgave al veel bereikt. Dat blijkt uit een nota  die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De samenleving verandert. We leven langer en blijven langer zelfstandig wonen. Daarnaast is door decentralisaties in het sociaal domein en ambulantisering in de GGZ, een beweging op gang gekomen naar extramuralisering van de zorg. Dit betekent dat meer mensen met een vorm van begeleiding zelfstandig gaan wonen. Beschikbaarheid van passende toekomstbestendige woonvormen met borging van (mantel-)zorg en (welzijns-) voorzieningen is hierdoor een groot vraagstuk geworden.

Overal rekening mee houden

Het programma Wonen en Zorg kent drie programmalijnen: vitale, gezonde en solidaire stadsdelen; voldoende geschikte woningen; en passende- zorg en ondersteuning.

In al deze lijnen zijn het afgelopen jaar stappen gezet, bijvoorbeeld door samenwerking en experimenten. Ook is er één parentshouse opgeleverd. Een ouder in een (dreigende) complexe scheiding kan tijdelijk wonen in een
groepswoning met lotgenoten om verdere escalatie en dakloosheid te voorkomen.  Wonen met Toekomst is een ander voorbeeld. In de Betje Wolffstraat kunnen jongeren met autisme samenleven met reguliere huurders. Ze worden individueel begeleid door GewoonZeS en de community ondersteuning vindt plaats door Hart van Zwolle.

De gemeente kijkt daarbij het komende jaar verscherpt naar drie doelen. Doorstroming te bevorderen met name voor senioren, woonzorgconcepten realiseren voor beschermd thuis wonen en borgen van een sterke sociale basis met voldoende veerkracht in wijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button