Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tweede plek voor Sint-Michaëlskerk Zwolle in verkiezing ‘Mooiste gesloopte kerk’

Zwolle – In Nederland zijn talloze kerken gesloopt. Veel daarvan waren prachtige gebouwen. Het Nederlands Dagblad organiseerde daarom de verkiezing ‘Mooiste gesloopte kerk’ van Nederland. Bijna 1900 mensen hebben ongeveer 7400 stemmen uitgebracht op de 58 genomineerde kerken. De winnaar werd de Koninginnekerk in Rotterdam. Maar een mooie tweede plek wordt ingenomen door de Sint-Michaëlskerk in Zwolle gevolgd door de Maria Magdalenakerk in Amsterdam.

De St. Michaëlskerk in Zwolle eindigde met 8,4 sterren op de tweede plaats in de verkiezing. Zwollenaar Aranka Wijnbeek woonde met haar ouders in de binnenstad. ‘Als ze met een vriendinnetje op straat speelde, ging ze geregeld even in de kerk kijken.’, laat ze weten op de site mooistegeslooptekerk.nl van het  Nederlands Dagblad. ‘Ik heb de spits zien vallen. Dat gaf een raar gevoel, alsof de top van de Peperbus opeens naar beneden tuimelt’.

 

Ik heb de spits zien vallen. Dat gaf een raar gevoel, alsof de top van de Peperbus opeens naar beneden tuimeltAranka Wijnbeek, Zwollenaar

 

De Sint-Michaëlkerk was een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. Aan de rechterzijde van de voorgevel stond de 79 meter hoge toren, met achtzijdige lantaarn en een naaldspits. Binnen was de kerk overdekt met kruisribgewelven. Onderin de toren stond een acht meter hoog monument met relieken van Thomas à Kempis. In 1963 werd de kerk gesloten. De gemeente wilde op deze locatie een nieuw winkelcentrum bouwen. Er kwam veel protest tegen de sloop. Het doel was op zijn minst de karakteristieke toren met het Thomas a Kempis-monument behouden, maar dit mocht niet baten. De kerk werd in 1965 samen met de gebouwen in de directe omgeving gesloopt. Op deze plaats is een nieuw pand gebouwd waarin eerst de V&D was gehuisvest, en vervolgens Hudson’s Bay.

Een nieuwe Sint-Michaëlkerk werd in 1964 geopend aan de Bisschop Willebrandlaan. Het orgel en de reliekschrijn van Thomas a Kempis werd overgebracht naar de nieuwe kerk, maar het monument van Mengelberg werd afgebroken. De schrijn is na sluiting van de nieuwe Michaëlkerk in 2005 naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming gebracht. Het orgel staat in de Kruisverheffingskerk in Raalte.

Gerelateerde artikelen

Back to top button