Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tsjechoslowaak Otto Smik in oorlog boven Zwolle neergestort; boek gepresenteerd

Zwolle – Menig inwoner van Zwolle Zuid is er wel eens langsgereden, het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan. Minder mensen weten waarschijnlijk dat het om een monument gaat voor de vliegeniers van een geallieerde bommenwerper, die in de buurt van Zwolle neerstortten. De Tsjechslowaak Otto Smik was de piloot van het toestel. Nu is er over hem en zijn heldendaden een boek uitgebracht. Deze werd donderdagmiddag gepresenteerd in de Stadkamer Centrum.

Foto © Matthijs van Os

Otto Smik

Otto Smik, de Tsjechoslowaakse piloot die twee keer in Nederland neerstortte vertelt het boeiende en ook tragische verhaal van een tiener die in het voorjaar van 1940 Tsjechoslowakije ontvluchtte voor de Duitse bezetting en die in slechts een paar jaar tijd uitgroeide tot een Spitfire-ace met talrijke overwinningen achter zijn naam. Het is ook het verhaal van een jongen ver van huis die niet alleen vocht voor de bevrijding van Europa, maar ook moest opboksen tegen de gevestigde orde binnen de beroemde Tsjecho-Slowaakse Fighter Wing van de RAF.

Jarenlang heeft dr. Jiri Rajlich onderzoek gedaan naar Tsjecho-Slowaakse piloten in dienst bij RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij stuitte Rajlich regelmatig op de naam Otto Smik, die niet alleen de strijd aanging met Duitse jachtpiloten maar ook met de beruchte V1’s – ‘vliegende bommen’. Door het gebruik van Britse, Duitse, Nederlandse en ook Tsjecho-Slowaakse archieven alsmede talloze interviews met een aantal voormalige squadrongenoten en bekenden van Smik heeft de auteur een nauwgezette reconstructie kunnen maken van het korte maar boeiende leven van Smik en zijn heldhaftige carrière als Spitfire-piloot.

Foto © Matthijs van Os

Inkijk in avontuurlijke leven

Dit boek geeft de lezer ook een interessante inkijk in het avontuurlijke en vaak stressvolle leven van een Spitfire-piloot. Ook het reilen en zeilen van de Tsjecho-Slowaakse squadrons, die aan de zijde van RAF boven Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland vochten, passeert uitgebreid de revue.

De boekpresentatie werd bijgewoond door burgemeester Peter Snijders en Stadkamer directeur Astrid Vrolijk. Naast korte lezingen van Arthur de Beus en Jasper Brinksma waren er optredens van het schoolkoor van de Octopus, de basisschool die het monument aan de Pilotenlaan in Zwolle Zuid heeft geadopteerd.

Foto © Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button