Nieuws uit ZwolleSport

Travelbags/HV Zwolle handbalmannen nog niet op schot bij competitiestart tegen fit Ha-STU 2

Zwolle – De Zwolse selectie mocht zondag voor het eerst sinds de nationale lockdown zich weer in competitieverband laten gelden. Alhoewel de wedstrijd pas aan het einde van de middag gespeeld werd, moest de caravaan toch vroeg van huis aangezien de bestemming het verre Nijmegen betrof. Een goede uitgangspositie na de eerste wedstrijd was natuurlijk het doel en als souvenir zal daarom de punten meegenomen moeten worden uit de Keizerstad.

Vanaf de bal-uit van Zwolle bleek dat het een ingewikkelde opdracht te gaan worden. Door al dan niet Coronavirus gerelateerde snotterigheid en blessures miste Zwolle een deel van de kern van de selectie. En dat bleek meteen: het spel liep niet zo gesmeerd als we van onze sportieve jonge mannen gewend zijn. De medespelers werden niet altijd gevonden, er werden kleine foutjes gemaakt en Ha-STU 2 stond natuurlijk ook gewoon gefocust te verdedigen.

Ondanks de tactische leiding van Peter Born lukte het niet om met zekerheden en wapens zoals de break-out situaties tot doelpunten te komen. Ha-STU kwam tijdens de eerste helft echter wel steeds meer in hun spel en met korte combinaties tussen de opbouwers en prachtige individuele acties richting het einde van de eerste helft uitlopen naar een comfortabele voorsprong van 15-10.

Dat de Blauwvingers niet tegen een grotere achterstand aankeken werd vooral mogelijk gemaakt door een fantastisch in vorm verkerende Dennis Borst. Ons generatietalent stond een ijzersterke wedstrijd te keepen, terwijl hij het moest doen zonder zijn mentor en toeverlaat Arno te Wiele. De keeper van de tegenstander speelde evenwel een goede pot en zodoende eindigden veel schoten in deze snelle en open wedstrijd in de armen van de keepers. Na een wat onzekere start kwam de machine van Zwolle wat meer op gang en werden steeds meer schoten gelost, maar het rendement lag niet zo hoog als wat het meegereisde publiek graag had willen zien. Men was tijdens de voorbereiding namelijk gewend geraakt aan doelpuntenregens die leidden tot fantastische uitslagen, met als hoogtepunt de 40 doelpunten die in Smilde werden geteld aan Zwolse kant.

Pascal Schutte wist de verdediging met regelmaat goed op te zoeken en zelf door te stoten of een gat te creëren waar de altijd penetratie-gerichte Sjouke Attema met gretigheid in kon duiken. Benjamin Groot Koerkamp en Jordy Hendriks waren met regelmaat gevaarlijk vanaf de cirkel. Dat kwam doordat goed gebruik werd gemaakt van de gaten in de verdediging van de tegenstander die, wellicht na het bestuderen van de Zwolse aanval, probeerden met name de hoeken uit te schakelen waardoor in het midden meer ruimte ontstond.

Vanaf de linkerkant werd de ruimte afwisselend benut door Lesley Rigter, die diep druk zette, en door Freek Weertman en Daan Born. Op de rechterhoek debuteerde Lars Hoogenberg, die transfervrij overkwam uit het verre Drenthe. Sietse Veerman was vanaf links-bank regelmatig betrokken bij de algemene positieve bemoediging van strijdende teamgenoten. Maar ondanks de luidruchtige meegereisde achterban mocht het niet baten en keek Zwolle eigenlijk de hele wedstrijd tegen een kleine, maar toch helaas onoverbrugbare achterstand aan – net als de Waalbrug, waar de selectie tot hun irritatie een tijdje in de file stonden.

In de tweede helft werd getracht een aantal wijzigingen door te voeren, na analyses van de coach en moest met name de rugdekking beter. Niet alleen de verdediging van Zwolle was met regelmaat lek, ook het dak liet water door, waardoor het voortzetten van de wedstrijd nog een klein vraagteken was. Na overleg kon de wedstrijd vervolgd worden, maar Zwolle begon niet sterk aan de tweede helft. Ondanks een herstel van de balans op het veld na enkele minuten speelde Zwolle de wedstrijd uit zonder Ha-STU 2 echt in de problemen te kunnen brengen. Eindstand 27-20.

Volgende week zondag 4 oktober zullen de heren thuis de mannen van HV Artemis 2 ontvangen. Om 12:45 uur zal de aanvang zijn in Sporthal Zwolle Zuid, maar helaas zal de wedstrijd zonder publiek gespeeld worden als gevolg van de nieuwe landelijke maatregelingen.