KabelkrantNieuws uit ZwolleRegio Ommen

Gemeente Ommen en ROVA breiden samenwerking uit met beheer van de buitenruimte

Zwolle – Per 1 januari 2025 gaat ROVA – naast de inzameling van afval en grondstoffen – ook het beheer van de buitenruimte (BBR) uitvoeren in de gemeente Ommen. Hiervoor tekenden wethouder Bart Jaspers Faijer en Roger Beuting, algemeen directeur van ROVA, op 21 maart 2024 de nieuwe BBR-dienstverleningsovereenkomst.

Omdat de samenwerking met de gemeente Hardenberg voor het totale pakket aan dienstverlening eind dit jaar afloopt, is Ommen op zoek gegaan naar nieuwe dienstverleners. Op het gebied van het beheer van de buitenruimte wordt ROVA de nieuwe samenwerkingspartner van de gemeente.

Keuze voor ROVA

ROVA is in Ommen al actief voor de inzameling van afval en grondstoffen. De gemeente kent ROVA als een betrouwbare samenwerkingspartner. Quote wethouder gemeente Ommen “We kiezen er heel bewust voor de samenwerking met ROVA uit te breiden voor het beheer van de buitenruimte. ROVA is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk met veel ervaring op het gebied van beheer buitenruimte. ROVA is daarmee voor ons de partner met wie wij nu en in de toekomst in de breedte kunnen samenwerken.”

“ROVA is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk met veel ervaring op het gebied van beheer buitenruimte.” Wethouder gemeente Ommen

 

Goede voorbereiding

Aan het officiële besluit van de gemeente is een uitgebreide verkenning door beide partijen voorafgegaan. Roger Beuting: “We zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over de uitvoering van BBR-taken door ROVA. Dit heeft ertoe geleid dat we vanaf nu in gezamenlijkheid met de gemeente de voorbereidingen kunnen treffen om in 2025 te kunnen beginnen met de werkzaamheden. Als ROVA zijn we trots dat we het vertrouwen van de gemeente hebben om het BBR-werk in Ommen te mogen uitvoeren.”

Aandacht voor mensen

Voor het uitvoeren van de BBR-werkzaamheden is afgesproken dat de huidige medewerkers van de sociale werkvoorziening in Ommen ook in Ommen blijven werken. Ze worden door Werkleerbedrijf Larcom, waar zij nu in dienst zijn, uitgeleend aan ROVA. Doelgroep-medewerkers kunnen op deze manier de werkzaamheden die ze nu doen in dezelfde omgeving blijven uitvoeren als voorheen. De gemeente en ROVA vinden het belangrijk om invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een krachtig perspectief te bieden. Voor de gemeente en voor ROVA is het daarom heel belangrijk dat deze doelgroep-medewerkers op een zo goed mogelijke manier worden voorbereid en begeleid.

Overgangsperiode

Inwoners zullen – los van de zichtbaarheid van ROVA-voertuigen en -medewerkers – weinig merken van de verandering. Het soort werkzaamheden dat wordt uitgevoerd verandert niet. Ook het kwaliteitsbeeld van de buitenruimte blijft gelijk. De komende periode gaan de gemeente en ROVA in diverse projectteams verder werken aan de overdracht van taken en de implementatie ervan. Verbinding en afstemming met betrokkenen die nu al uitvoerende BBR-werkzaamheden in de gemeente doen, is onderdeel daarvan. Zo zorgen de partijen er gezamenlijk voor dat ROVA klaar staat om per 1 januari het beheer en onderhoud professioneel uit te voeren.

Over ROVA

ROVA werkt als maatschappelijke onderneming samen met gemeenten en inwoners aan een mooie en schone leefomgeving, nu en in de toekomst. Dit doet zij in verbondenheid met haar gemeenten en hun inwoners. Met daadkrachtige en efficiënte uitvoering en met adequate kennis en kunde van beheer van afval en grondstoffen, beheer van de buitenruimte en beleid en communicatie. ROVA denkt én handelt in een gezonde balans tussen kosten, milieu en maatschappelijk rendement. Het afvalbedrijf is in 1996 opgericht als samenwerkingsverband van en voor gemeenten. ROVA is een publieke dienstverlener en werkt ten behoeve van 23 gemeenten met een werkgebied van ongeveer 870.000 inwoners verdeeld in 4 regio’s: Zwolle, Twente, Achterhoek en Eemland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button