Toch criteria opgesteld voor tussenvoorziening asielzoekers Rijnlaan
Zwolle – In weerwil van wat de fractie van Swollwacht dacht, is de opvanglocatie voor asielzoekers toch getoetst aan de 7 B’s ( beschikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, buurt, bespreekbaarheid, beheersbaarheid, bruikbaarheid). Dat blijkt uit de beantwoording van artikel 45 vragen van Swollwacht door wethouder Dorrit de Jong.
De gemeente maakt onderscheid tussen tijdelijke en permanente opvanglocaties. Voor tijdelijke
opvanglocaties gebruikt men de 7B’s om ervoor te zorgen dat alle categorieën zijn beschreven en daarmee mogelijke aandachtspunten zichtbaar worden. Hierbij zijn er geen criteria en weging tussen de categorieën toegepast. De 7 B’s zijn hier beschreven.
Wettelijke taakstelling
Bij tijdelijke opvanglocatie-mogelijkheden die de gemeente in overweging neemt (zoals bijvoorbeeld ook bij de Oekraïne opvanglocaties), gebruikt men de 7B’s om ervoor te zorgen dat alle categorieën zijn beschreven en daarmee mogelijk aandachtspunten naar voren komen. Er is geen sprake van een weging tussen de verschillende B’s. De locatie aan de Rijnlaan is geschikt te maken voor verschillende doelgroepen. Er is besloten deze locatie in te zetten voor de doelgroep statushouders. De gemeente heeft een wettelijke taakstelling voor het opvangen van deze doelgroep.
Bij het realiseren van een tijdelijke opvanglocatie zet men altijd een communicatietraject met de omwonenden in en realiseert men een informatiebijeenkomst over de specifieke locatie. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld via de website Zwolle.nl/vluchtelingen ook informatie aangereikt aan inwoners met vragen.
Urgentie
Door de taakstelling en urgentie bij het opvangen van vluchtelingen en statushouders is de gemeente doorlopend op zoek naar potentiële tijdelijke opvanglocaties. Het proces bestaat uit een fase van verkenning, verwerving en realisatie. Gedurende 2023 zijn er verkennende gesprekken geweest met de eigenaar van het pand Rijnlaan 25 en heeft er op enkele momenten een fysieke schouw plaatsgevonden om de fysieke staat en inrichting van het gebouw te beoordelen. Het pand bleek geschikt te maken voor onzelfstandige woonruimtes voor verschillende doelgroepen. Daarom is besloten het proces van verwerving te starten en tegelijkertijd te bezien welke doelgroep men tijdelijk in dit pand kan huisvesten. Daarbij zijn bijvoorbeeld ook de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek ter hand genomen om te bezien of er voor deze buurt afwijkingen zijn in de draagkracht ten opzichte van het Zwolse gemiddelde.