Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Thorbecke Scholengemeenschap begint het nieuwe schooljaar met Herman Brooddag

Zwolle – Voor de leerlingen van 3 mavo van de Thorbecke Scholengemeenschap begint het nieuwe schooljaar ‘feestelijk’! In nauwe samenwerking met de Herman Brood Experience organiseert de school op donderdag 7 september aanstaande een speciale ‘Herman Brooddag’.

Stap in de voetstappen van Herman Brood

Dit project wordt georganiseerd als onderdeel van het schoolvak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Het programma voor deze dag bestaat voor alle leerlingen uit vijf onderdelen. Na de vertoning van de Herman Brood-film ‘KUNST BEGIN DRRR NIET AN’, in de aula van de school, gaan de leerlingen in verschillende groepjes zélf aan de slag: in de school en daarbuiten. Tijdens een schildersworkshop ervaren zij hoe het is om een kunstwerk in de stijl van Herman Brood te maken. Ook krijgen de groepjes een korte workshop met zoekopdrachten, die geheel in het teken staat van de muziek van Herman Brood.

De rocklegende zelf

Een vierde onderdeel van de dag is een tocht door het centrum van Zwolle “in de voetstappen van Brood met de fiets of met de step (zijn lievelingsvervoermiddel)”. Tijdens deze activiteit bekijken de leerlingen de stad door de ogen van de spraakmakende kunstenaar en rocklegende. Onderweg passeren en bezoeken zij talrijke herinneringen aan het Zwolle van Herman Brood. Vanzelfsprekend is ook een bezoek aan de Herman Brood Experience , gevestigd aan de Blijmarkt 21 te Zwolle, onderdeel van deze fiets- en steproute.

De HBE toont een gevarieerd collectie van Herman Brood, afkomstig uit de privécollectie van vriend en initiator Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en beide zussen van Herman. Het gaat om brieven, gedichten, tekeningen, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes. Verder zijn er veel persoonlijke voorwerpen van Brood te zien, zoals gitaren, kledingstukken en zelfs zijn spuitnaalden. Door verschillende opdrachten gedurende deze Broodtrip verkrijgen de leerlingen op het eind van de rondrit een goed beeld van deze grote Zwolse kunstenaar!

College tour

Aan het eind van de Brooddag komen alle leerlingen weer samen in de aula van de school, waar Ivo de Lange tijdens een ‘College Tour’-achtige sessie Hans Lafaille, Zwolse drummer en jeugdvriend van Herman Brood, zal interviewen over zijn ervaringen met Herman. Bovendien zullen beiden dan bekendmaken welk schilderij van de leerlingen een prijs verdient, omdat het door Brood zelf gemaakt had kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button