Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Theater Gnaffel krijgt alsnog 350 duizend euro voor 2017

Zwolle – Theater Gnaffel krijgt dit jaar toch subsidie van het Fonds Podiumkunsten. De subsidieaanvraag bij het Fonds voor Podiumkunsten wordt alsnog voor 2017 gehonoreerd, laat het popppentheater weten.  Hiermee lijkt de theatergroep voor 2017 in ieder geval gered. In augustus vorig jaar trokken zich donkere wolken boven de groep samen toen bleek dat de jaarlijkse subsidie niet meer werd gehonoreerd.

Er is bij  extra subsidiegeld beschikbaar gekomen doordat het ministerie 10 miljoen extra heeft uitgetrokken voor gezelschappen die voor het jaar 2017 buiten de boot vielen. Het grootste deel van het geld gaat nu naar gezelschappen die van het Fonds Podiumkunsten wel een positieve beoordeling kregen maar geen of onvoldoende subsidie omdat het Fonds daarvoor niet genoeg geld over heeft. Hieronder valt ook Theater Gnaffel.

Subsidie

In 2016 leek de beslissing van het Fonds Podiumkunsten (FPK) om Gnaffel geen subsidie te geven nog de doodsteek te zijn voor de theatergroep. Ondanks een positief advies over de subsidieaanvraag kon Gnaffel naar de gevraagde 390.000 euro per jaar tot 2020 fluiten. Het geld, verdeeld over andere gezelschappen, was op. Nu wijst het Fonds Gnaffel toch eenmalig een subsidie van 354.167 euro toe voor het jaar 2017.

We kunnen hierdoor in ieder geval dit jaar weer vooruit

Het poppentheater bevestigt de honorering van de subisidie op haar Facebookpagina: “We kunnen hierdoor in ieder geval dit jaar weer vooruit! De eerste voorstelling die eraan komt is ‘Het Wilde Westen van Calamity Jane’ (8+) (feb t/m mei in de theaters). Hiernaast speelt ook ‘Joep!’ (4+) voorlopig nog even door. En in het najaar nemen we de succesvolle voorstelling ‘De Worstelaar’ (6+) uit 2006 in reprise, waarmee we ons 30-jarig jubileum vieren en die ook op het Stadsfestival te zien is.”

The Young Ones

The Young Ones, het andere theatergezelschap uit Zwolle, dat ook een aanvraag voor subsdidie had ingediend valt alsnog buiten de boot. Zij kregen geen positieve beoordeling. Het Fonds Podiumkunsten vond de artistieke kwaliteit van The Young Ones ‘onvoldoende’. Ze tekende hierbij aan dat dit oordeel werd gegeven binnen de context van deze subsidieregeling. Omdat de voorstellingen meer het karakter van cultuureducatie hadden kon de aanvraag niet binnen deze regeling worden gehonoreerd. Dit gezelschap moet haar locatie in de oude Sint Michaëlskerk verlaten en gaat deels samenwerken met de Zwolse Theaters.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button