112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tent IJsbeeldenfestival ingestort door sneeuwlast

Zwolle – De tent van het IJsbeeldenfestival in Zwolle is vanochtend om 9 uur ingestort. Het was niet bestand tegen de zware last van de sneeuw die de afgelopen twee dagen is gevallen. Er is niemand gewond geraakt. Net voordat het dak instortte waren de ijscarvers uit de tent gehaald omdat het begon te kraken.

De afgelopen dagen is telkens door de organisatie de sneeuw van het dak gehaald. De festivalorganisatie gaat de komende twee dagen bekijken of het toch doorgang kan vinden. Het overgrote deel van de ijsbeelden is nog in tact. De grote moeilijkheid lijkt hem vooral te zitten in de wijze waarop het ingestorte dak verwijderd kan worden, zonder dat de beelden aangetast worden.

Het festival dat de grootste in Europa is zou van 23 december 2017 tot en met 4 maart 2018 worden gehouden op het terrein van de IJsselhallen. Sinds afgelopen vrijdag waren zo’n 40 ijsbeeldhouwers uit 16 verschillende landen bezig om de beelden uit de ijsblokken te carven. De eerste beelden waren inmiddels af. In de hal is meer een enorme hoeveelheid aan ijs en sneeuw aanwezig: 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. De temperatuur in de hal zelf is constant -10 graden celsius. Het is nog onbekend of de vrieskabines in de hal ook zijn beschadigd. Doordat het dak van de tent is ingestort schuift het sneeuw deels ook naar binnen, Door de hogere temperaturen zal dit ook gaan smelten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button