Sport

Be Quick leidt in tweede periode na winst op Den Ham

Zwolle – Be Quick heeft voor de vierde keer op rij gewonnen. In een thuisduel werd Den Ham verslagen. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken de punten in Zwolse handen te zijn. Be Quick gaat hierdoor aan de leiding in de tweede periode.

Be Quick mag dan aan een goede serie bezig zijn, dat geldt zeker ook voor de bezoekers uit Den Ham. Het is een rechtstreeks gevecht om de koppositie in de tweede periode. De toeschouwers met een roodzwart hart zien dat Be Quick teleurstellend begint aan de wedstrijd. Het speelt onrustig en houdt de bal nauwelijks in de ploeg. Den Ham krijgt in het eerste halve uur dan ook wat hele en halve kansen. Vooral de jeugdige buitenspeler Thomas Remmink is gevaarlijk. Den Ham laat een combinatie van fysiek en verzorgd voetbal zien. Pas na een half uur krijgt Be Quick grip op de zaak. Dat ziet ook keeper Wibo van Dijk: “We begonnen echt zwak aan de wedstrijd en waren zoekende. Toch krijgen we voor de rust nog wat kansen. ” Eric van Beek kopt naast, terwijl Gianluca van der Vegt de bal naast schiet. Vlak voor de rust raakt Jeffrey van de Vlist zelfs nog de paal met een kopbal.

Het goede einde van de eerste helft krijgt direct na de rust geen vervolg. Den Ham komt op voorsprong als Tim Nijzink een voorzet van Thomas Remmink binnenkopt: 0-1 (48e). Middenvelder Yordi Veldman: “Na de rust wouden we er echt voor gaan, maar begonnen we zwak. Het doelpunt was echt een domper. Gelukkig ging het in de loop van de tweede helft steeds beter. De kansen bleven komen.” De omslag komt na een klein uur spelen als Be Quick Sander Fillet inbrengt. Het betekent meer offensieve dadendrang, omdat hij de enkele minuten eerder uitgevallen Laser Arslan vervangt. In de fase daarna wordt de ploeg uit Den Ham steeds meer in het defensief gedrongen.

Wibo van Dijk: “Vanaf de 55 minuut ging het een-op-een en toen kwamen ook de kansen.” Be Quick ontsnapt nog in de 66e minuut als Nijzink de bal van ver net over het doel schiet, maar in de 70e minuut is het prijs als Sertaç Yilmaz de bal bekeken in de rechterhoek schiet: 1-1. Twee minuten later lijkt Jeffrey van der Vlist na een goede actie op weg naar de 2-1 maar tot ieders verbazing passeert de bal niet de doellijn. Maar de kansen blijven komen voor Be Quick. Roan Admiraal, Yordi Veldman en Jeffrey van der Vlist weten in de tien minuten daarna echter niet het doelpunt te maken. Duidelijk is wel dat Den Ham het op deze manier niet gaat volhouden. Uiteindelijk is het prijs in de 84e minuut als de vrijstaande Yordi Veldman de bal binnentikt: 2-1. Wibo van Dijk: “De 2-1 is dan verdiend. Zij worden eigenlijk alleen nog gevaarlijk met een vrije trap in blessuretijd.”

De verslaggever maakt met dit verslag precies tien jaar vol als observator van Heren 1, maar maakte nog niet eerder zo’n seizoenshelft mee. Slechts een punt na zeven wedstrijden en toch met zestien punten de winterstop in. Naast Den Ham achterhaalt Be Quick ook WVF in de stand. En wie had dat gedacht begin november na de dik verloren wedstrijd tegen de Westenholtenaren. Yordi Veldman: “We zijn gewoon heel matig gestart dit seizoen. Er waren bovendien veel blessures en afwezigen. Toch is de teamgeest steeds beter geworden. Er is bereidheid om voor elkaar te vechten.” Bovendien moest ook nog de afwezigheid van onmisbaar geachte spelers als Frank Oosterhof en Sander Aarten worden opgevangen. Dat dit is gelukt is een prestatie van formaat. Wibo van Dijk: “We hebben in het begin ook teveel geëxperimenteerd met de speelstijl. Later werd het allemaal wat realistischer. Kwam er meer vertrouwen. Bovendien maken de nieuwe jongens de selectie sterker.”

Na de winterstop zal er een bredere selectie zijn. Rutger Minkjan, Frank Oosterhof en Robbin Uitslag zullen dit seizoen normaal gesproken niet meer in actie komen. Met Pim Hermans is het nog even afwachten. Max van de Ven is weer fit, Sander Aarten is dan terug van vakantie. Maar na de winter wacht ook meteen weer de top-5 uit de competitie. Trainer Wilfred Westerhuis: “Maar als je kijkt in welke situatie we ons nu bevinden, dan is dat een hele knappe prestatie van deze jonge ploeg. We zijn zeker niet de beste ploeg in deze competitie, maar ook niet de slechtste. In het begin hebben we gewoon veel te weinig punten gehaald. Dat moet gewoon beter na de winterstop.” En misschien wordt de tweede periode dan wel binnengehaald.

Opstelling Be Quick: Wibo van Dijk, Eric van Beek, Floris Blom, Laser Arslan (55. Sander Fillet), Emiel Brinkhuis, Kevin Zomerdijk (65. Hugo Winkeler), Yordi Veldman, Sertaç Yilmaz (88. Julian Ruiter), Roan Admiraal, Gianluca van der Vegt, Jeffrey van der Vlist.