Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Te druk bij Wijthmenerplas; vermoedelijk blauwalg Milligerplas

Zwolle – De gemeente Zwolle waarschuwde vanmiddag voor extreme drukte bij de Wijthmenerplas in Zwolle. Ook werd er door de gemeente Zwolle gewaarschuwd voor vermoedelijke blauwalg in de Milligerplas.

Vol

De waarschuwing dat het te druk was bij de belangrijkste recreatieplas van Zwolle, de Wijthmeneras, kwam rond 16.00 uur ’s middags. Bezoekers werden op de aanloopweg richting de zwemplas gewaarschuwd met tekstkarren.

‘Let op: Het is vol op de plas. Keer om. Advies: Bezoek de Agnietenplas’, was op de tekstkar te lezen.

Bij de voor de Stadshagenaren belangrijkste zwemplas, de Milligerplas, is vermoedelijk sprake van blauwalg. Het is nog niet officieel vastgesteld. Wel zijn er al watermonsters genomen, die momenteel worden onderzocht op het waterlaboratorium. Er wordt geadviseerd niet in de plas te gaan zwemmen.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Vandaar dat op steeds meer plekken blauwalg kan worden aangetroffen.

Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Blauwalg herkennen en risico’s

Blauwalgen zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt een blauw-groen-achtige drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD.

Gerelateerde artikelen

Back to top button