Voorpagina

Taser tot nu toe 21 keer gebruikt door politie

Nederland – De ruim 300 politieagenten die meedoen aan een pilot waarin het stroomstootwapen wordt getest, hebben hem sinds februari 112 keer gebruikt. In 72 gevallen was dreigen met afvuren genoeg, bij 21 aanhoudingen is het wapen echt afgevuurd. Dat werd vandaag bekend op een persbijeenkomst over de eerste gebruikscijfers. Een uitgebreide analyse volgt bij de tussentijdse evaluatie in september.

Sinds februari gebruiken agenten in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam het stroomstootwapen in hun dagelijks werk op straat. Omdat het om een heel nieuw type wapen gaat, houden ze een jaar lang nauwkeurig bij hoe het werkt. In totaal zijn ruim 300 collega’s opgeleid om het wapen, de Taser X2 CEW, te gebruiken. De Taser schakelt een verdachte lang genoeg uit om de agent de kans te geven de situatie onder controle te krijgen. Het wapen brengt geen permanent letsel toe.

Overbruggen

Aanleiding voor de pilot is de zoektocht van de politie naar een wapen dat qua impact tussen het dienstpistool en de wapenstok en pepperspray in zit. Agenten komen steeds vaker in gevaarlijke situaties terecht waarbij bijvoorbeeld mensen door het dolle zijn en veel geweld gebruiken. Dan hebben ze meer nodig dan een wapenstok om verdachten onder controle te brengen. Tegelijkertijd vinden ze de inzet van het pistool of de politiehond vaak te zwaar vanwege de kans op ernstig of zelfs dodelijk letsel. Het stroomstootwapen dat nu getest wordt, zou die afstand kunnen overbruggen.

Het nieuwe wapen kan op twee manieren worden gebruikt. Door het afvuren van twee pijltjes op het lichaam van een verdachte raken spiergroepen vijf seconden lang verlamd. Agenten kunnen ook rechtstreeks het wapen op het lichaam zetten en de verdachte een stroomstoot toedienen (‘stunnen’). Dat laatste werd in de pilot 13 keer gedaan.

Zwolle

De politie in Zwolle heeft de taser voor het eerst gebruikt bij een aanhouding in maart. Op zaterdag 18 maart werd een 29-jarige man uit Zwolle aangehouden wegenss openbare dronkenschap. Tijdens de aanhouding op het Rodetorenplein was de man agressief en probeerde zich te onttrekken aan de aanhouding. Hierop werd besloten het wapen in te zetten.

De man die onder invloed was reageerde agressief richting voorbijgangers en vernielde diverse spullen. Ter plaatse zagen agenten een man die vaker is aangehouden voor openbare dronkenschap en daarbij standaard verzet pleegt. Ook nu reageerde hij agressief. Ondanks meerdere waarschuwingen bleef hij agressief en probeerde hij zich te onttrekken aan de aanhouding. Hierop werd besloten gebruik te maken van het stroomstootwapen. Het lukte daarop de man aan te houden en mee te nemen naar het bureau. De man liep geen letsel op en is na verhoor met processen-verbaal voor openbare dronkenschap en wederspannigheid heengezonden.

Pilot

De pilot met het stroomstootwapen duurt minstens een jaar. Op basis van de resultaten nemen de politie en de Minister van veiligheid en Justitie een besluit over het gebruik ervan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button