EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieRegio

Regio deal Zwolle met subsidie van de overheid?

Zwolle – De uitdaging voor de regio Zwolle zit erin om de groei die gaande is te regisseren. Om te groeien op een manier die bij de regio past en deze evenwichtig over de regio te verdelen. En daarbij rekening te houden met de behoeften van inwoners en ondernemers (zeggenschap over de eigen leefomgeving) en de eigen karakters van de deelgebieden. Het blijkt uit een nota die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De omvang en impact van deze groeiopgaven maken dat Zwolle als regio de hulp van het Rijk goed kan gebruiken. Het gaat daarbij met name over opgaven op het gebied van kennis, regelruimte en ook financiën. Daarom heeft zij vanuit haar eigen kracht de Regio Deal propositie geformuleerd. Dit om het partnerschap met het Rijk te versterken en te werken aan de eigen uitdagingen voor de toekomst. Om daarmee ook een grote bijdrage te leveren aan een Nederland waarin elke regio telt. Zwolle wil samen werken aan het beste voor Nederland.

Vitale regio

Regio Zwolle wil een vitale regio zijn en blijven. In haar gezamenlijke meerjarige agenda voor de periode 2024-2028 heeft ze vastgesteld dat dit betekent dat ze streeft naar meer welvaart en welzijn voor alle mensen die in de regio wonen, werken en leven. Met de meerjarige agenda hebben de samenwerkingspartners samen een strategie geformuleerd om invulling te geven aan de urgente opgaven op het gebied van: 1. Economie en Arbeidsmarkt en 2. Ruimtelijke Ontwikkeling. De opgaven waar men in de regio aan werkt, zijn verweven met de opgaven en transities waar Nederland als geheel voor staat.

De Regio Deal propositie is langs drie programmalijnen opgebouwd: als eerste toekomstbepalende bedrijven als drijvende kracht; dan vitale kernen en gezonde buurten verspreid over de regio; en tenslotte omslag naar een natuur inclusieve en klimaatadaptieve regio.

Onder druk

De brede welvaart in Regio Zwolle staat onder toenemende druk. Onder de oppervlakte zijn de eerste scheuren te zien in het stevige fundament van de regio. Het ontbreekt veel van de microbedrijven in de regio aan voldoende verandervermogen om met gestapelde transities van klimaat, energie en circulariteit om te gaan, aldus de wethouder. De leefbaarheid in kernen staat onder druk door vergrijzing, ontgroening en een afnemend voorzieningenniveau. En klimaatverandering brengt specifieke uitdagingen mee voor de regio, die gelegen is in één van de grootste delta’s van Nederland. Met de Regio Deal wil de regio met het Rijk deze stapeling van opgaven oppakken.

Dit pakt men op met een verbeterde ondernemersdienstverlening, de (door)ontwikkeling van enkele (regionaal verspreide) innovatieclusters en het realiseren van duurzame werklocaties. Met investeringen in de kernen en buurten gericht op preventie en positieve gezondheid versterkt de gemeente het sociaal weefsel van de regio en verbetert ze de leefbaarheid en gezondheid van inwoners. Ze geeft ruimte aan initiatieven uit de samenleving die leiden tot investeringen met een duurzaam effect op betrokkenheid en sociale cohesie. En tot slot gaat ze met
de ruimtelijke opgave aan de slag door natuurinclusief en klimaatadaptief ontwikkelen centraal te zetten om zo de leefbaarheid in brede zin te versterken. Ze wil ruimte winnen door functiecombinaties toe te passen, onder andere bij de beoogde investeringen in werklocaties.

Financiën

Wanneer Zwolle de totale investering optelt bedraagt de vernieuwde Rijk-Regio samenwerking minimaal € 94 miljoen voor de periode 2024-2027. Hoe de verdeling binnen de regionale partners vorm krijgt, is onderwerp van gesprek na de toekenning. De gemeente Zwolle loopt geen financieel risico met dit besluit, omdat deze is
afgegeven in afwachting van besluitvorming door het Rijk over de toekenning van de 5e tranche Regio Deal.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button