Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stratencollectie Zwolle bij Collectie Overijssel

Zwolle – Vanaf ongeveer 1969 heeft de gemeentelijke fotograaf J.P. de Koning veel huizen in Zwolse straten gefotografeerd. Deze zogenaamde Stratencollectie vormde de basis van de beeldcollectie van het voormalige Gemeentearchief Zwolle. Vrijwilligers hebben inmiddels, onderbroken door de Corona-situatie, alle foto’s gekoppeld aan de negatieven en ze gedigitaliseerd.

Omdat J.P. de Koning in dienst was van de Gemeente Zwolle, kwamen het beheer van de collectie en de auteursrechten bij het gemeentearchief te liggen. Het is een collectie vrij statische foto’s van afzonderlijke huizen, vrijwel altijd zonder mensen in beeld. Maar van oudsher is het een belangrijke bron die veel geraadpleegd werd én wordt. Er zijn door de jaren heen vaak verbouwingen aan huizen geweest en veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe hun huis er ooit uit heeft gezien.

Auteursrechten

De foto’s waren op karton geplakt en in ladekasten op de studiezaal van het archief te raadplegen. Latere aanwinsten van fotomateriaal werden doorgaans op straatnaam in deze collectie ‘geschoven’, vaak voorzien van volgnummers als -01, -02 en dergelijke. Voor de fysieke bezoeker aan de studiezaal van die tijd een prima oplossing omdat daarmee al het beschikbare materiaal bij elkaar te vinden was.

Toen de totale fotocollectie in het digitale tijdperk online werd gebracht leverde het echter veel onduidelijkheid op. Welke foto’s behoorden nu echt tot de stratencollectie en welke waren eigenlijk aparte aanwinsten? En hoe zat het dan met de auteursrechten? Gelukkig was ook de negatievencollectie van J.P. de Koning aan het gemeentearchief overgedragen en stonden er op veel fotokaarten vermeldingen van negatiefnummers. Waar de fotokaarten alfabetisch op straatnaam waren geordend, waren de negatieven op jaar geborgen.

Prachtige resultaten

Om weer wat overzichtelijkheid in deze omvangrijke collectie te scheppen zijn vrijwilligers enkele jaren geleden begonnen met het matchen van de fotokaarten met de aanwezige negatieven. Door corona was dit project stilgelegd maar vanaf midden 2021 hebben een aantal stagiair(e)s zich er weer op gestort en de klus is onlangs afgerond. De ‘echte’ stratencollectie is gereconstrueerd en de ingeschoven latere aanwinsten zijn weer afgezonderd en geordend naar herkomst. Dit zijn deelcollecties die in de toekomst online gezet kunnen worden, als duidelijk is hoe de rechten hierop geregeld zijn.

De werkzaamheden van de vrijwilligers en stagiair(e)s brachten als bijvangst goed in kaart welke onderdelen van de stratencollectie nog niet waren beschreven of gedigitaliseerd. De stratencollectie zal dan ook nog worden uitgebreid! Op dit moment is het al mogelijk om deze collectie te doorzoeken door eenvoudigweg de zoekterm ‘stratencollectie’ op de website van Collectie Overijssel in te typen. De resultaten kunnen vervolgens met behulp van zoekopties rechts in beeld worden verfijnd. Het is zelfs mogelijk om op een specifieke straatnaam te zoeken. Zo vind iedereen snel of er een foto van zijn of haar huis tussen staat.

Kortom, een prachtig resultaat van noeste arbeid! Bekijk de collectie >

Gerelateerde artikelen

Back to top button