Nieuws uit ZwolleVerkiezingen 2019VoorpaginaZwolle Kiest

Stemwijzer Provinciale Statenverkiezingen online

Zwolle –  Op 20 maart 2019 kan gestemd worden voor de Provinciale Staten verkiezingen. Maar waar gaan deze verkiezingen over en wat zijn de standpunten van de verschillende politieke partijen? Dat is vanaf afgelopen week te ontdekken via de stemwijzer. Commissaris van de Koning (CdK) van Overijssel Andries Heidema heeft deze officieel in gebruiken genomen.

Foto © RTV Focus Zwolle

De CdK roept de kiezer op om vooral te gaan stemmen: “Op overijsselkiest.nl krijg je de stemwijzer en 13 politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Aan de hand van stellingen kun je kijken wat je zelf vindt en hoe partijen ertegenaan kijken. Neem even die moeite en ga 20 maart stemmen.”

Welke thema’s er belangrijk zijn tijdens de verkiezingen?

“Heel veel dingen die het dagelijks leven beïnvloeden. Provinciale wegen, water, natuur en landbouw. Het gaat over culturele voorzieningen, evenementen en milieu,” aldus Heidema. In het bijzonder noemt hij de grote verandering in ons energiegebruik en de aanpak van de klimaatproblemen: “De provincie heeft een belangrijke, regisserende rol bij het aanpakken van deze opgaven. De partijen kijken hier verschillend tegenaan. Des te belangrijker is het om je hierin te verdiepen en ook echt te gaan stemmen.”

Stemwijzer

ProDemos heeft de speciale stemwijzer ontwikkeld die kiezers helpt met hun keuze. De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door 29 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen.

Per stelling kan de gebruiker meteen zien hoe de verschillende politieke partijen over de stelling denken. Bovendien kan men de motivatie van de partijen raadplegen.

De StemWijzer bestaat sinds 1989 en is ontwikkeld door ProDemos.

Stemwijzer

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button