Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieTweede Kamer Verkiezingen 2021Voorpagina

Stemmen in Zwolle: drive-in, vroegstembureaus en per brief

Zwolle – De Tweede Kamerverkiezingen gaan dit jaar anders vanwege de coronapandemie. Iedere inwoner van Nederland mag nog steeds stemmen. De manier waarop is sterk gewijzigd.

Stembureau varianten

Er zijn meerdere stemdatums. Het is mogelijk te stemmen op 15, 16 en 17 maart. De stembureaus zijn uitgekozen op grootte, dus men kan niet naar het van andere jaren vertrouwde stembureau toe. Er zijn vroegstembureaus, deze zijn voor oudere en kwetsbare kiezers. Ze zijn geopend op alle drie de dagen van 7.00 uur tot en met 21.00 uur.

Er is een drive-in stembureau bij de IJsselhallen, alleen voor auto en motor van 9.00 uur tot en met 21.00 uur.

Alle overige stembureaus zijn geopend van 7.30 tot en met 21.00 uur. De adressen van de stembureaus zijn te vinden op de informatie bij de stempas, die iedereen heeft ontvangen.

In het stembureau krijgt iedereen zijn eigen rode potlood en reinigt personeel het stemhokje na iedere kiezer. De anderhalve meter afstand moet worden gehandhaafd. Wanneer het stembureau vol is, moeten stemmers buiten wachten.

Briefstemmen

Kiezers die op 17 maart 2021 70 jaar of ouder zijn, kunnen straks per brief stemmen of in persoon bij een stembureau.

Foto © Mathijs Schlaman

Stempluspas en briefstembiljet

In de laatste week van februari ontvangen alle 70-plus kiezers eerst een stempluspas met een overzicht van alle stemlokalen. Ongeveer een week later ontvangt men een enveloppe met een briefstembiljet, een uitleg en een retourenveloppe om de briefstem op te kunnen sturen. De 70-plusser maakt zelf de keuze of hij of zij per brief gaat stemmen of toch de stem in persoon uitbrengt in een stemlokaal.

In de bijgevoegde handleiding die de ouderen ontvangen, staat hoe het briefstemmen in zijn werk gaat. De briefstem moet uiterlijk 12 maart worden ingestuurd of afgegeven op de twee daarvoor aangewezen afgiftepunten. Dit is bij het stadhuis en bij het stadkantoor.

Avondklok

Of de avondklok nog geldt tijdens de verkiezingen is nog niet zeker. Een week voor de verkiezingen evalueert het kabinet en het OMT deze maatregel. Wanneer het nog nodig is om de avondklok te handhaven, is het voor kiezers en medewerkers van het stembureau toegestaan om op die tijd buiten te zijn.

Premier Rutte zei in zijn persconferentie dat de overheid de risico’s van een versoepeling van de coronamaatregelen alleen kan nemen wanneer de bestaande maatregelen gehandhaafd blijven. De avondklok en het dringende advies om per dag maximaal 1 gast thuis te ontvangen, valt hier onder. De avondklok geldt vooreerst tot en met maandag 15 maart. Als de cijfers er goed voor staan, zal de maatregel misschien niet gelden tijdens de verkiezingen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button