EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stadspomp keert terug in Luttekestraat; gebied krijgt make-over

Zwolle – Een oude stadspomp uit 1755 en een terrasplein moeten de Luttekestraat en de omgeving aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek. Dat staat in het herinrichtingsplan dat de ondernemers samen met de gemeente Zwolle hebben gemaakt. Enige tijd geleden bleek uit onderzoek dat de bezoekersaantallen in de Luttekestraat afnamen. Met de nieuwe plannen voor de herinrichting en de een nieuwe stichting ‘Museumkwartier’ moet er meer reuring komen in het gebied.

Stadspomp uit 1755

In de nieuwe herinrichting is een centrale rol weggelegd voor een hardstenen stadspomp. De rococo pomp uit 1755 staat nu nog naast de Hoofdwacht (sinds 1960), maar keert straks weer terug op zijn oorspronkelijke plek.

De pomp heeft vroegere jaren in de Luttekestraat zijn diensten bewezen, zoals op de foto uit 1920 te zien is. De waterpomp kent twee bronzen uitlaten in de vorm van een dierenkop. Ook is de pomp voorzien van twee metalen zwengels.

Zwolle Luttekestraat 6611

Pleinruimte met terrasfunctie

In de nabijheid van de pomp komt in de Luttekestraat straks een groot plein met terrassen. Dit nieuwe plein verbindt daarmee de Grote Markt met het Grote Kerkplein en zorgt voor verbinding. Voor de inrichting van het plein is er gekeken naar hoe het vroeger was. Zo komt natuurlijk de eerdergenoemde stadspomp terug maar is straks ook de oude ronding in de weg terug te zien in de rand van het plein. Deze zijkant van het plein krijgt natuurstenen treden die vergelijkbaar zijn met de rand van het Bethlehemskerkplein.

Ook is er volop aandacht voor groen. Er worden verschillende nieuwe bomen geplant en er zijn plannen om klimplanten tegen de gevels te laten groeien.

Straatstenen

Om het hele winkelgebied één gezicht te geven als ‘Museumkwartier’ gaat ook het straatwerk op de schop. In de Luttekestraat, Korte Luttekestraat, Blijmarkt, Papenstraat en Papendwarsstraat komt meer eenheid in de gebruikte straatstenen. Via het straatwerk wordt het voor het winkelend publiek veel logischer om ook ‘achter’ de Luttekestraat te gaan shoppen in de zijstraatjes.

Breder trottoir Blijmarkt

Tot slot is er ook aandacht voor de Blijmarkt. Door de parkeerplaatsen aan beide zijden van deze straat te vervangen door een laad-/losstrook, ontstaat ruimte voor een breder trottoir. Zo wordt meteen de looproute vanuit bijvoorbeeld museum de Fundatie met de Luttekestraat verbeterd. Met de ontwikkeling van De Blijde (voormalige X-Ray) met daarin woningen en winkelruimtes worden ook hier aanpassingen gedaan.

Ontwerp van het Luttekestraat plein

Planning

Bij de herinrichtingswerkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de winkeliers en horecaondernemers. Het streven is dat de werkzaamheden in het 2e kwartaal van 2021 gereed zullen zijn. Het college legt het plan nu voor aan de raad.

‘Museumkwartier’ in oprichting Ondernemers in het gebied gaan de stichting Museumkwartier oprichten. Ondernemers van de Luttekestraat, Blijmarkt, Papenstraat en het Grote Kerkplein worden uitgenodigd om hiervan lid te worden. Doel van de stichting is om de profilering, vindbaarheid in media en aantrekkelijkheid te verbeteren. De stichting gaat onder meer een website bouwen en gezamenlijke activiteiten organiseren.

Papenstraat

Papendwarsstraat

Gerelateerde artikelen

Back to top button