Nieuws uit ZwolleSportVideo NieuwsVoorpagina

Skatepark bij Wezenlandenpark toe aan vernieuwing

Oudheid van skatepark zorgt voor gevaarlijke situaties

Zwolle – Als je eens door het Park de Wezenlanden loopt, heb je vast het skatepark gezien. Misschien skate je zelf, dan heb je al gemerkt dat het skatepark aan vernieuwing toe is. Skaters Shasa Boogaard en Erik Beute spraken tijdens de raadsvergadering van 14 juni over het skatepark, want de oudheid kan gevaarlijke situaties creëren.

Hans Smits is een werknemer bij skateshop Sparky en skate zelf al meer dan vijftien jaar. ” Vijftien jaar geleden is het skatepark gemaakt. Destijds was het een heel mooi park. Voor die tijd was het een vernieuwend park. We zijn 15 jaar verder. De sport is enorm gegroeid en heeft zich enorm ontwikkeld. Het ontwerp is voor nu erg gedateerd. Zowel het ontwerp als de fysieke staat. Er vallen kieren in, het beton laat los en er zitten gaten in sommige obstakels. Het is toe aan een complete vernieuwing.”

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Populair

In de afgelopen jaren is de populariteit rondom skaten erg toegenomen. Dit heeft Hans erg in de winkel zelf gemerkt. “Het is erg gegroeid in de afgelopen 2 jaar. Met alle gebruikers erbij (skateboarders, BMX-ers, steppers, inliners) denk ik dat je het over een gebruikersgroep van 500+ hebt binnen Zwolle. In de kleine dorpen rondom Zwolle komen jongeren ook naar Zwolle om te skaten,” vertelt de winkelier. “Wij zijn in de winkel een stuk meer gaan verkopen aan skateboards. Op alle fronten groeit het enorm. Het is ook leuk om te zien dat veel meiden zijn gaan skaten.”

Door de toename van gebruikers is de aandacht voor vernieuwing vergroot. Skaters vinden dat het park ook een renovatie kan gebruiken. “Het park is al heel oud. Het is op verschillende lagen gemaakt. Dat is aan het instorten. Er ontstaan kleine problemen waardoor er niet meer te skaten is. Het park moet gerenoveerd worden. Eigenlijk moet er en nieuw park komen. Als je het renoveert, is het over vijf jaar alweer ingezakt,” legt een skater uit.

Nieuwe plannen

Volgens Hans Smits zou het park helemaal van beton moeten zijn. “Je hebt nu betonnen obstakels en een ondergrond van asfalt. Dat asfalt is oud en ruw geworden. Gebruikers kunnen daardoor hun snelheid niet behouden. Als je valt, is het veel gevaarlijker. Er zouden ook meer obstakels moeten zijn die beter passen bij het skateboarden van deze tijd.”

Volgens de winkelier is het skatepark goed te gebruiken voor gevorderde skaters, maar is het lastiger voor beginners en jonge kinderen. Door de lijnen en lastige obstakels kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zoals botsingen. “Het zou mooi zijn als er een park komt waarbij beginners hun eigen ruimte hebben en op hun niveau het park kunnen gebruiken.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button