Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieRadioStudio Stadkamer

Senioren-agenda verankerd ouderenbeleid in het bestuursprogramma

Silvia Bruggenkamp (Swollwacht) tevreden over debat

Zwolle – “Ouderen hebben een echte arm om de schouder nodig, een robot daarvoor inzetten is dan een enorm zwaktebod.” Dat zei Silvia Bruggenkamp maandag al in het debat over de Senioren-agenda in de gemeenteraad. En ze herhaalde het nog eens in onze studio, waar ze napraatte over dat debat. Overigens is de fractieleidster van Swollwacht best tevreden met het verloop van het debat en de invoering van de Senioren-agenda. 

Het interview met Silvia Bruggenkamp werd uitgezonden in Studio Stadkamer. Het lunchprogramma van Radio Focus dat – tussen 12-14 uur – iedere dinsdag, woensdag en vrijdag wordt opgenomen in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Met de invoering van de Senioren-agenda wordt volgens Bruggenkamp het ouderenbeleid verankerd in het college-programma. En dat is volgens haar hard nodig. Ouderenbeleid raakt namelijk aan heel veel verschillende vlakken. Naast bijvoorbeeld gezondheid ook het woningbeleid. Daardoor dreigt het soms te verzanden tussen de verschillende wethouders. De Senioren-agenda moet ervoor zorgen dat op elk beleidsterrein ook gekeken wordt naar de gevolgen voor de oudere inwoners van Zwolle. Voor Swollwacht gaat hiermee een oude wens in vervulling. Niet voor niets is het ook juist de Swollwacht-wethouder William Dogger die de portefeuille naar zich toe trok in het college.

Silvia Bruggenkamp van Swollwacht is blij met de komst van de Senioren-agenda. ©RTV Focus

Agenda is een visie, geen uitvoeringsdocument

Dat de raad na het debat instemde met de senioren-agenda wil overigens niet zeggen dat er nu ook panklare oplossingen liggen voor alle problemen waar ouderen mee te maken hebben. De agenda moet meer beschouwd worden als een leidraad. De echte actiepunten en uitwerking volgt nog, Bruggenkmap: ” Daar gaan we zeker ook de Senioren zelf nog bij betrekken.” Daarmee reageerde ze op de kritiek van onder andere Wichert aan het Rot, die anderhalve week geleden in onze uitzending vertelde dat hij teleurgesteld was in hoe het liep. Hij had veel meer betrokken willen zijn bij de totstandkoming van de agenda dan tot nu toe het geval was.

Geen robot kan je het gevoel geven van een echte arm om je schouders als je dat zo hard nodig hebt. Robots zijn technische hulpmiddelen, geen vervanging van échte hulpverleners.Silvia Bruggenkamp, fractievoorzitter Swollwacht

Een echte arm om je schouders

Het zwaktebod waar de fractieleidster het over had, ging over het inzetten van robots in bijvoorbeeld de thuiszorg. En dan niet als ondersteuning of technisch hulpmiddel maar als vervanging van echte hulpverleners. We moeten zorgen voor meer mensen aan het bed en in de zorg. “Robots of robotica zijn perfect als hulpmiddel maar mogen de echte hulpverleners nooit vervangen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button