Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Lage huurprijzen ‘anti-kraak’ definitief voorbij in Zwolle; maximale huurprijs mogelijk

Zwolle – Het is gedaan met lage huurprijzen voor anti-kraak woningen in Zwolle. Vanaf nu mag het volle pond aan huur worden gerekend voor huizen die op de nominatie staan te worden gesloopt of gerenoveerd. Daarentegen geniet de verhuurder wel de voordelen van de Leegstandswet. Namelijk dat de huurder binnen drie maanden zijn woning uitgezet kan worden.

Huur tot maximale huurprijs woningwaarderingsstelsel; niet langer 45%

De gemeente Zwolle heeft besloten om de huurprijzen voor deze woningen niet langer te beperken tot 45% van de maximale score volgens het woningwaarderingsstelsel. Dit besluit geldt voor zowel particuliere verhuurders, vastgoedeigenaren en woningcorporaties die woningen bezitten welke op de nominatie staan om gesloopt of gerenoveerd te worden. Met deze verandering komt er een einde aan de relatief lage anti-kraak huurprijzen, aangezien verhuurders nu de volledige huurprijs mogen vragen, die wordt bepaald door het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel van de overheid.

Schuurmanstraat flatje 380 tot 720 euro

De gemeente Zwolle geeft aan, al eerder in een vergunning, de 45% beperking te hebben losgelaten. Dit ging om het project aan de Schuurmanstraat in Zwolle. Deze sloopflatjes van woningcorporatie Openbaar Belang worden door leegstandsbeheerder Carex aangeboden voor een huurprijs van tussen de 380,- en 720,- euro (excl.).

Meer woningaanbod voor tijdelijke verhuur

Deze aanpassing heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. De gemeente Zwolle is positief: “Als de 45% norm van de beleidsregel wordt ingetrokken gaan de huurinkomsten omhoog en zal een
woning eerder voor tijdelijke verhuur aangeboden worden. De woningvoorraad wordt daardoor beter benut, wat een positief effect heeft op de leefbaarheid.”, aldus het college in een informatienota voor de raad. Het zal dus kunnen leiden tot een toename van het woningaanbod voor mensen die dringend op zoek zijn naar tijdelijke huisvesting, zoals in situaties van echtscheiding en relatiebreuk.

Achterstallig onderhoud, vochtoverlast, laag energielabel

Anderzijds betekent het dat huurders een behoorlijke prijs betalen voor een woning die minder kwaliteit biedt vanwege de aanstaande sloop of renovatie. Zo zullen problemen zoals achterstallig onderhoud en vochtoverlast waarschijnlijk onopgelost blijven gedurende de huurperiode, want de woning staat immers al op de nominatie van sloop of renovatie. Een wetswijziging vanaf 1 juli zal wel enig effect hebben op de hoogte van de maximale huurprijs vanuit het woningwaarderingsstelsel. Vanaf dan krijgen woningen met een energielabel E, F of G een aftrek in punten en daarmee een verlaging van de maximale huurprijs.

Leegstandswet: geen huurbescherming, binnen drie maanden woning verlaten

Ondanks de behoorlijke huurprijs geldt wel de Leegstandswet. De huurovereenkomsten moeten wel voor minimaal zes maanden worden aangegaan, maar kennen een opzegtermijn van drie maanden voor de verhuurder en één maand voor de huurder. Dit betekent dat huurders geen huurbescherming genieten en dus binnen drie maanden hun woning kunnen worden uitgezet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button