Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Leerlingen Thomas a Kempis College in Zwolle maken egelkasten

Geen nestkasten meer nodig voor bestrijding eikenprocessierups

Zwolle – Leerlingen van het Thomas a Kempis College helpen ook dit jaar de natuur een handje. Op donderdagochtend 14 maart zetten de leerlingen 100 egelkasten in elkaar. Egels maken onderdeel uit van de biodiversiteit in de stad. Daar moeten we heel erg zuinig op zijn, willen we de stad ook voor de toekomst leefbaar houden voor mens en dier.

Wethouder Duurzame Stadsontwikkeling Arjan Spaans: “Ik ben blij dat we dit samen met de school en de leerlingen doen! Het gaat namelijk niet goed met de egel in Nederland. In de afgelopen tien jaar is de populatie zelfs gehalveerd. De egel kan daarom goed wat extra hulp gebruiken”.

De gemeente Zwolle heeft daarom in samenwerking met ROVA, Binthout en het Thomas a Kempis College afgesproken om egelkasten te gaan bouwen. Het bedrijf Binthout heeft met hout van Zwolse bomen een mooi ontwerp voor bouwpakketten gemaakt. De leerlingen hebben dit vervolgens in elkaar gezet.

Geen nestkastjes maar egelkasten

Vorige jaren maakten leerlingen van het Thomas a Kempis College nestkastjes voor mezen. Dit werd gedaan als onderdeel van de aanpak van de gemeente Zwolle en ROVA. En wel tegen de eikenprocessierups waarbij de natuurlijke vijanden van de rups een handje werden geholpen. Inmiddels zijn er zoveel nestkastjes in de stad en de vogels weten de rupsen goed te vinden dat de gemeente en ROVA bij de bestrijding van eikenprocessierups minder hoeven te doen.

Natuureducatie en techniek

Het zijn de leerlingen van de scienceclass die de egelkasten in elkaar timmeren. Docent techniek Klaas Jan van de Belt en de leerlingen vinden het weer een geslaagd project: “Het is super mooi om samen met een groep leerlingen iets te maken wat de biodiversiteit in de stad ten goede komt. Leerlingen vinden het leuk en zijn vaak verrassend goed op de hoogte van hoe belangrijk biodiversiteit is en wat dat betekent”. Wethouder Arjan Spaans gaf vooraf aan de les een toelichting aan de leerlingen waarom het project zo belangrijk is en wat er gaat gebeuren met de egelkasten.

Egelwerkgroepen Holtenbroek en Assendorp

De egelkasten worden uitgedeeld in samenwerking met drie egelwerkgroepen uit de wijken Assendorp, Holtenbroek en Zwolle-Zuid. De werkgroepen zorgen ervoor dat de egelkasten op goede plekken terecht komen. Het doel van de werkgroepen is om in de wijken het natuurbewustzijn onder mensen te vergroten. Door mee te doen aan het project kunnen wijkbewoners een bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit in de eigen wijk. “Door samen met bewoners te volgen of de kasten bewoond worden, krijgen we een goed beeld van hoe het met de egel gaat in bepaalde wijken”, aldus Meike Beumer van de Egelwerkgroep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button