Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Schade aan dijken: minder door muskusrat, meer door hond en toename rijspoorschades

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft de inspectieronde van de dijken weer afgerond. In het oog springende resultaten: een flinke afname van graafschade door muskusratten, meer graverij door honden en een toename van rijspoorschades.

Het aantal locaties waar muskusratten holen en tunnels in de dijken groeven, daalde van 390 naar 175. Meer dan gehalveerd dus. Reden hiervan is dat het waterschap de muskusrattenpopulatie steeds verder terugdringt en daardoor beter onder controle krijgt. Zo zijn de vangsten afgenomen van 18.459 in 2016 tot 13.081 vorig jaar.
Graafschade door honden is toegenomen van 46 naar 80 locaties. Dit komt vooral in stedelijk gebied voor. Het waterschap roept hondenbezitters op hierop alert te zijn. Ook het aantal rijspoorschades steeg: van 69 naar 139. Dit heeft te maken met de natte weersomstandigheden en de periode van hoogwater begin dit jaar. Het vele aangespoelde drijfvuil moest van de dijken worden verwijderd. Rijspoorschades zijn dan helaas niet altijd te voorkomen.

Probleemplant blijft aandacht vragen

De probleemplant Japanse Duizendknoop blijft volop aandacht vragen van de waterschappen. Ook in het gebied van WDODelta. Deze plant verdringt de grasmat, waardoor de dijk minder stevig is en instabiel kan worden. Daarnaast kan de Duizendknoop funderingen en kades beschadigen. Door een diep en uitgebreid wortelstelsel is de plant moeilijk te bestrijden. Tevens verspreidt hij zich snel. Landelijk wordt op diverse locaties geëxperimenteerd met verschillende bestrijdingsmethoden.

Het waterschap controleert zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. In het voorjaar wordt bekeken hoe de dijken de winterperiode hebben doorstaan, in het najaar hoe ze de winterperiode ingaan. Op die manier kunnen schades op tijd worden hersteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button